25.10.2023.

11:28

Foto: Instagram

Hronika

Inspektor Van Dam skriva ime ubice?! Hapšenje predsednice suda baca novo svetlo na smrt fudbalera iz Aleksinca

Hapšenje predsednice Višeg suda u Nišu Dragane Ž. (55), koja se sumnjiči da je osuđeniku potpisala rešenje za uslovni otpust u zamenu za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru, pokrenulo je proveru da li je i u drugim slučajevima bilo propusta!

Jedan od nerasvetljenih slučajeva koji već dve i po godine intrigira javnost je smrt fudbalera Alekse Stojmenovića (26) iz Aleksinca koji je umro posle povreda zadobijenih 16. maja 2021. u tuči koja je izbila na rođendanskom slavlju u restoranu „Oaza“ u Aleksincu.

Porodica optuženog Ognjena Petkovića (20) tvrdi da Viši sud u Nišu i Više javno tužilaštvo (VJT) u tom gradu od početka istrage štite kumove i rođake tužioca iz Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu!

- Rešenjem Apelacionog suda u Nišu, Ognjen je oslobođen sumnje i pušten je iz pritvora. Odluka drugostepenog suda se temelji na veštačenju NКTC, koji je analizirao snimke sa nadzornih kamera i utvrdio da nije bilo kontakta između Ognjena i Alekse, tačnije da moj sin nema nikakve veze s povredom koja je naneta žrtvi.

To znači da je osoba koja je nanela kobnu povredu još uvek na slobodi. Do danas nisu saslušani ključni svedoci, a zatraženo je da snimak tuče analizira trasolog iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu što je apsurdno jer to nije njegova specijalnost - navodi naš sagovornik, i dodaje da niško tužilaštvo ignoriše veštačenje ugledne institucije iz Beograda, koju je samo angažovalo.

Informer

Sudija se žalila advokatu da policijski inspektor vrši pritisak

Prema njegovim rečima, zamenica VJT u Nišu Mirjana Velimirović je dve godine pre odlaska u penziju vodila istragu, ali nije rešila slučaj.

- Domaćini slavlja su imali ceo „meni“ za goste. Prvo je sin domaćina započeo kobnu tuču, a sestrić domaćina, koji je kumče tužioca, je flašom zadao udarac i naneo kobnu povredu, dok su rođaci sakrivali dokaze. Ukazivali smo na propuste i zloupotrebe u istrazi, ali Apelaciono tužilaštvo u Nišu i Republičko tužilaštvo nisu reagovali, čime su ohrabrivali Mirjanu Velimirović da istraje u manipulacijama.

Frapantno je da se ona žalila Ognjenovom advokatu da inspektor policije u Aleksincu na nju vrši pritisak da istragom prikrije pravog počinioca. Napominjem da je inspektor Dragan Trajković, zvani Žan-Klod van Dam, viđen više puta kako ulazi u VJT u Nišu na kraju radnog vremena - kaže Petković, i ističe da će se boriti da dokaže da je njegov sin nevin.

Ivan Petković kaže da se Više javno tužilaštvo u Nišu uporno drži mišljenja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, koji je utvrđivao mehanizam povrede.

- Zavod nije nadležan za veštačenje snimaka, već samo za obdukciju i mehanizam povrede. Neshvatljivo je da zamenica VJT i dalje uvažava mišljenje Zavoda, iako je tražila dopunsku analizu video-snimaka. Veštaka NKTC-a je naknadno ispitala usmeno, ali nije usvojila njihovo tumačenje.

Zanimljivo je da je veštak koji je analizirao snimke tražio mišljenje svojih kolega sa sudske medicine. Oni su istakli da je smrtonosna povreda mogla da nastane šutiranjem ili od udarca nekog predmeta, kao što je flaša. Bili su izričiti da nije mogla da bude zadata rukom - navodi otac optuženog.