28.10.2023.

08:45

Foto: informer.rs

Hronika

Dve žene koje je su čuvale dečaka, iz Bečeja, koji je pao sa 3. sprata priznale krivicu: Sklopile sporazum sa tužilaštvom, a na ovoliko su osuđene

Presudom bečejskog Osnovnog suda, Z.K. (56) iz Bačkog Gradišta, koju je hraniteljka M.L. angažovala da se u njenom odustvu stara o maloletniku, oglašena je krivom za napuštanje nemoćnog lica i izrečena joj je kazna od godinu dana, koju će izdržavati u kući uz elektronski nadzor.

Na osnovu sporazuma presuda je, za isto krivično delo, izrečena i Lj.P. (49) iz Banjaluke i ona je osuđena na šest meseci, a kaznu će izdržavati na adresi stanovanja sa nanogicom.

Inače postupak protiv hraniteljke M.L. još uvek traje, a tužilaštvo je protiv nje podiglo optužnicu za dva krivična dela.

- Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju je sudu podnelo optužni predlog protiv M.L. zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i napuštanje  nemoćnog lica - saopštili su u Osnovom sudu u Bečeju.

M.L. se nalazi u pritvoru od 31. avgusta, a njen advokat je uložio žalbu na tu odluku, ali se čeka odluka suda.

Podsetimo dečak (14) sa posebnim potrebama, 19. avgusta, dok je bio sam u stanu pao je sa trećeg sprata i preminuo.

Hraniteljka M.L. je nekoliko sati ranije otišla na letovanje, a dečaka je ostavila na čuvanje rođaci Z.K. i njenoj gošći Lj.P. i za to im je navodno platila 25.000 dinara.

Dve žene koje su bile angažovane za čuvanje dečaka kobne večeri su ga ostavile bez nadzora i otišle u prodavnicu.

Inače na saslušanju u bečejskom tužilaštvu M.L. je izjavila da je o odlasku na odmor usmeno obavestila Centar za socijalni rad u Novom Bečeju, a da se dogodila nesreća obaveštena je u putu i odmah se vratila u Bečej.

Zbog ove tragedije Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, uradio je vanredni inspekcijski nadzor nad radom Centra za socijalni rad Novi Bečej i sačinio izveštaj o uočenim propustima i nepravilnostima.

Izveštaj je, kako je ranije rečeno, prosleđen Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju, koje na osnovu svih prikupljenih dokaza sprovodi istražni postupak.