03.11.2023.

19:07

Foto: Beta

Hronika

Specijalizovana veća: Kiljaj uhapšen zbog ometanja rada Suda

Kilaj je prebačen u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku, naveo je Benet.

Kilaj je uhapšen zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti u smislu člana 401 Krivičnog zakona Kosova (KZK) iz 2019. godine, broj 06/L-074, i povrede tajnosti postupka prema članu 392 KZK, kao i članova 15(2) i 16(3) Zakona, br.05/L-053, o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu - pojasnio je Benet.

On je dodao da je Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema kosovskim zakonima, a policija takozvanog Kosova je pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

Specijalizovano tužilaštvo, poručio je Benet, smatra sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim delima.