17.11.2023.

10:30

Foto: Z.I.

Hronika

Zrenjanin bezbedan grad: Policija potvrdila smanjenje broja krivičnih dela

- Ukupan broj otkrivenih i registrovanih krivičnih dela smanjen je za oko 8% u odnosu na isti mesec prošle godine, a tokom oktobra 2023. godine evidentirano je 199 krivičnih dela, dok je u istom mesecu prošle, evidentirano 215 krivičnih dela izvršenih na području koje pokriva PU u Zrenjaninu - naglašava Branislav Todorović, načelnik uprave i dodaje da su nadležnim tužilaštvima podnete krivične prijave protiv 134 osoba, od kojih je 12 osoba maloletno.

Zbog težih krivičnih dela policijski službenici zadržali su šest osoba, a uhapsili pet, a ono što je važno, nije bilo događaja sa obeležjima najtežih krivičnih dela kao što su ubistva, teška ubistva ili pokušaja istih.

- Najdominantniji oblik kriminaliteta na području Zrenjanina su krivična dela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, pre svih krađe i teške krađe, koje čine preko 40% ukupno evidentiranog kriminaliteta, a bitno je i što je broj krivičnih dela nasilja u porodici u odnosu na isti mesec prošle godine znatno manji - kazao je Todorović i pojasnio da su protiv 16 osoba podnete krivične prijave za izvršena krivična dela na štetu 22 osobe, a na sreću ugalvnom je to bilo verbalno nasilje. 

Ipak kako je objašnjeno u donsou na oktobar 2022. ove godine je u istom mesecu otkriveno 56% više krivičnih dela zloupotrebe opojnih droga i zaplenjeno je 814 grama opojnih droga, uglavnom marihuane, kokaina i amfetamina.

Pet krivičnih prijava zrenjaninska policija podnela je protiv lica koja su nedozvoljeno držala oružje i eksplozivne materije, uz dva oduzeta oružja i veću kočinu municije, a veći je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira nego u istom periodu lane.

Zrenjaninska policija je evidentirala i manji broj saobraćajnih nezgoda, a policajci su svakodnevno angažovani i u 75 škola i što je najvažnije tu nije bilo problema. 

Inače policija je realizavala projekat "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", u saradnji sa školskom upravom, u toku je još jedan, pod nazivom "Osnovi bezbednosti dece", sa brojnim predavanjima u školama i uz kontakt pripadnika policije sa timovima za zaštitu učenika od zlostavljanja i zanemarivanja koji su formirani u okviru škola.