22.11.2023.

09:18

Foto: Društvene mreže

Hronika

Obrt u slučaju odbeglog pedofila iz Banjaluke! Lociran u Zagrebu, ali nije uhapšen jer ima hrvatsko državljanstvo

Zagrebačka policija potvrdila je da je 16. novembra locirala Ivicu Miškovića, osuđenog pedofila koji je pobegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjaluci, ali dodaju da nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno hapšenje, s obzirom na to da je Mišković i hrvatski državljanin.

- Prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom regulativom Evropske unije. S obzirom na to da navedeni uslov u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obaveštenje o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih organa - kazali su iz Policijske uprave Zagreb za medije.

Ivica Mišković iz Kaknja pobegao je 7. novembra iz Osnovnog suda u Banjaluci gde je prethodno osuđen na 4 godine zatvora za teško zlostavljanje devojčice, inače ćerke njegovog pastorka. 

Istraga je pokazala da nakon presude nije bio vezan lisicama i da su ga sudski policajci bez nadzora ostavili u kancelariji. To je iskoristio i iskočio kroz prozor. Sudska policajka, koja je stajala na ulazu u sud, pokušala je da ga spreči, ali nije uspela.

Bekstvo je postalo predmet istrage koju sprovodi Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske. Zbog niza sumnjivih okolnosti ispituje se da li je bekstvo bilo planirano i da li je pedofil imao pomagače odnosno logističku podršku.

Podsetimo Ivica Mišković je u februaru 2021. godine došao u Banjaluku, svega mesec dana nakon što je u Kaknju navodno prijavljen za zlostavljanje dečaka (12). Mediji su izveštavali da je ubrzo po dolasku u Banjaluku zlostavljao devojčicu (9), a kada ga je majka njegove žrtve prijavila policiji, on je pobegao u Nemačku, gde je nekoliko meseci kasnije uhapšen i izručen u Republiku Srpsku.