24.11.2023.

13:28

Foto: insajder

Hronika

Ispovest upravnik zatvora u Srbiji: Napolju su zveri, a kada dođu ljubili bi mi cipele

- Moraš da nađeš šta je u njemu dobro da to koristiš da bi bilo dobro i njemu i nama. Bilo je osuđenika koji se samopovređuju, gutaju kašike i viljuške, pokušavaju da pobegnu - ispričao je Ivković.

Prisetio se i kako je jednog zatvorenika slagao da će mu u ponoć nad njim biti izvršena smrtna kazna.

- Vi dobijate čoveka koji je osuđen na smrt. Ovog momenta može da ubije i vas i još pet ljudi. A on je i dalje osuđen na smrt. Bio je vrlo korektan. Ja mu kažem, Vrbanoviću stigla je presuda. Kaže, znam. Vrbanoviću smrtna kazna je u pitanju. Znam, kaže mi. Ma to njemu ništa ne znači. On je ubio celu porodicu Viskardi u selu Breša. I on sad staje pred vas osuđen na smrt. Gledam ga i kažem mu - noćas je izvršenje. Rekao sam mu da će biti u ponoć. Tražio sam od njega da nas poštuje. On mi je dao reč da će poštovati red u zatvoru dok ne ode na streljanje - rekao je Ivković za Kurir TV.

"Spremni su da puze i ljube cipelu"

Na pitanje da li je istina, kako tvrdi Radoslav Ivanović Rakac, da su ga Trivunovi stražari zatvarali u mrtvački sanduk, Ivković kaže:

Informer

- Kod nas ne. Ali su ga zato zatvarali u Nišu. Nisu znali šta će sa njim, eto toliko je pravio probeleme. Posle su ga prebacili u Mitrovicu. Ali ne može on da ošamari stražara. Tada prestaje saradnja. Tada straža piše prijavu, ćelija i šta bude? Rakac uzme i preseče sam sebi grkljan. Zovu me u dva sata noću da dođem. Ja sam mu rekao – ovoga puta te mi spasavamo, a sledeći put vodi računa. Rekao sam mu i to - ako hoćeš da se ubiješ nemoj da sečeš grkljan nego seci vrat sa strane. I pokazao sam mu na ruci gde da se seče. I on mi reče - ja vidim upravniče da ste vi veća zver od mene. On nas zamoli da ga premestimo u zatvor na Kosovu i mi to uradimo - rekao je Ivković.

ispričao je i da je Karla del Ponte svojevremeno napisala da je formirao logor i da je dočekao 1.750 hrvatskih zarobljenika u KPZ Sremska Mitrovica.

- Rekao sam tužiocu da ja 1991. nisam bio upravnik KPZ Sremska Mitrovica. A ko je napravio logor? Zovite Acu Vasiljevića pa ga pitajte, on je bio načelnik kontraobaveštajne službe i on je napravio logor - ispričao je on.

Kaže kako je prema svim osuđenicima morao da bude korektan.

- Ali ne može siledžija koji je silovao ćerku da ima isti tretman kao neko ko je napravio nešto u privredi. I dan danas sanjam takve osuđenike. To su teška dela. Kad čitate presude vidite kakve su to zveri, a onda kad dođu u zatvor onda puze i ako treba da vam ljube cipele - rekao je Ivković.