28.11.2023.

14:58

Foto: Informer DN/pixels

Hronika

I "Viber" u sistemu "Pronađi me": Velika pomoć u potrazi za nestalim maloletnicima

"Viber" je, naime, prva društvena mreža u Srbiji koja je postala sastavni deo pomenutog sistema i koja će ubuduće, ukoliko dođe do nestanka deteta, učestvovati u alarmiranju javnosti.

Uključivanje firme "Rakuten", u čijem se vlasništvu nalazi "Viber", u sistem "Pronađi me", dogovoren je prošle sedmice, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici MUP-a, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i pomenute kompanije.

Potrebno je još da predstavnici "Rakutena" i MUP-a potpišu ugovor o saradnji, nakon što se definišu uslovi korišćenja, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.  

Daljom implementacijom sistema "Pronađi me" planirano je je da se u njega uključe JP "Putevi Srbije", banke, tržni centri, naftne kompanije...

Sistem za hitno obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika počeo je sa radom 25. novembra. Naša zemlja prva je u regionu koja je uvela ovakav sistem, a u rad ga je pustio predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da spašavanje dece u narednom periodu treba da bude najvažnije za sve.

Pravilnikom o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica, koje je donelo Regulatorno telo za elektronske medije, predviđeno je da su mediji dužni da objave informaciju o nestanku maloletnog deteta i da ona ne sme da traje kraće od 20 sekundi.

Objavljivanje informacija tokom 48 sati

Informacija, koja će biti emitovana, ne sme ni u kom obliku i sadržini da se razlikuje od one koje je dostavilo nadležno ministarstvo. Mediji su dužni da informaciju objavljuje narednih 48 sati, u prvih osam sati od prijave nestanka deteta na svakih pola sata, a posle toga na svakih sat vremena.

Nakon isteka 48 sati, mediji nisu više dužni da objavljuju informaciju, a ako se dete pronađe pre ovog roka, u obavezi su da prekinu njeno emitovanje i o tome obaveste javnost.