01.12.2023.

11:17

Foto: Europol

Hronika

U međunarodnoj akciji učestvovala i srpska policija! Uhapšeno 566 osoba i zaplenjena ogromna količina oružja i droge

Kako je saopštio Evropol u okviru nedelju dana koordinisanih zajedničkih akcija EMPACT, učestvovalo je 26 evropskih zemalja i niz međunarodnih organizacija.

Službenici su u periodu od 13. do 18. novembra, priveli gotovo 290.000 subjekata, otkrivši 2.229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u evropskim zemljama. 

Tokom akcije, koordinirane iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u kojoj je učestvovalo više od 22 000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplenjeno je više od 300 komada oružja i ogromna količina municije, ali i gotovo tona droge.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemljama regiona, bila uključena u sajber patroliranje, tokom kog je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmenu poruka, 11 na internet prodavnicama i 10 na drugim veb-sajtovima i 5 na "dark vebu".

Sajber patroliranje bilo je fokusirano na praćenje i istražne aktivnosti na različitim veb lokacijama, forumima i internetu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže.

U okviru internet patroliranja, operativne aktivnosti bile su usmerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identifikovanim ciljevima.

Za samo nedelju dana pokrenuta je 121 istraga protiv kriminalnih mreža, a Europol je koordinirao razmenu operativnih informacija i rasporedio stručnjake na terenu kako bi   terenskim operativcima pružili podršku u realnom vremenu.