01.12.2023.

13:04

Foto: printscreen

Hronika

Kompjuterska prevara: Banjalučki haker pokušao da iznudi 130 hiljada evra od hrvatske kompanije

U prijavi koja je protiv osumnjičenog dostavljena Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, Aljoši B. se na teret stavljaju krivična dela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara i pokušaj iznude, kao i neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

- Dela su počinjena tako što je osumnjičeni u periodu od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, verujući da se radi o verodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu - saopštio je MUP Srpske.

Inače osumnjičeni haker je nakon toga od firme tražio da mu uplate novac da im otključa računare i ne objavi sav snimljeni sadržaj.

- On je tražio da mu se isplati 250.000 konvertibinih maraka odnosno milion kuna u bitkoinima - kažu u policiji. 

Policija Republike Srpske upozorila je građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

- U slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad to bez odlaganja prijaviti najbližoj policijskoj stanici- apelovao je MUP.

Podsetimo Aljoša B. je prošle godine prijavljen zbog sumnje da je oštetio više firmi iz Hrvatske, a među oštećenima je bila i "Petrokemija".

U nastavku istrage prijavljen je i za krivično delo falsifikovanje isprave zbog sumnje da je pribavio lažnu službenu legitimaciju Vlade Republike Srpske, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije sa službenom značkom.

- Legitimaciju je upotrijebio kao pravu 21. januara 2021. godine kada se radnicima Gradske uprave Banjaluka predstavio kao policijski službenik zaposlen u MUP RS. Legitimiacije su pronađene prilikom pretresa lokacije koju koristi A.B. i privremeno su oduzete - saopšteno je tada iz policije.

I pored brojnih prijava ovaj haker je nastavio po starom pa je u oktobru ove godine policiji prijavljen Aljoša B. kada je pokušao iznudi 150.000 evra od "Klinike Kostić" iz Banjaluke. I tada se navodilo da je onć hakovao računarski sistem "Klinike Kostić", da bi potom tražio da mu se u kriptovaluti "Bitkoin" isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.