08.12.2023.

21:48

Foto: Shuterstock

Hronika

"Pao" albanski narko-bos na KIM! Bivši policijac na čelu krimi kartela - Tražen i u Italiji!

Čela, bivši oficir specijalnih snaga u Albaniji, dugo je tražen od strane vlasti u Tirani, gde je njegov slučaj pre nekoliko godina izazvao pometnju, nakon što mu je OFL (Operation Force of Law) poslao obrazac za prijavu imovine, optužujući aktivnost za njegovo pojačano učešće u svetu kriminala, uglavnom trgovine drogom, pišu albanski mediji.

Čela je proširio svoju aktivnost na međunarodnom planu, za koga se smatra da je stvorio i organizovanu kriminalnu grupu.

Njegovo ime se ponovo pojavilo na sceni, kada je nakon završetka albanske operacije pod šifrom "Pahulja u moru" postalo moguće uhvatiti načelnika policijske stanice Lači Dritana Metu, koji je, prema zvaničnom saopštenju, sarađivao sa Čelom, Arbeom Dalipajnom i Rolandom Guksonom, u trgovini drogom.

Tako je 9. oktobra Državna policija izdala nalog za hapšenje Čele, kojeg je takozvana kosovska policija već uhvatila.

Ko je Gezim Čela?

Gezim Čela je opisan kao "narko-bos", prenose albanski mediji.

U početku je Čela bio policajac, a zatim se uključio u trgovinu heroinom, prenose albanski mediji.

Njegova grupa je uništena 2014. godine, kada su Čela i Valentina Tufa uspostavile kontakte sa raznim albanskim državljanima u Albaniji, na Kosovu i Metohiji i u Sjedinjenim Američkim Državama, za trgovinu kokainom iz zemalja Latinske Amerike, prema KiM, Albaniji i dalje u zemlje Evropske unije, prenose mediji.

Tokom akcije, na graničnom prelazu Morina uhapšena je jedna muška osoba za koju se veruje da je Čeli donosio 7 kilograma kokaina. Takođe, uhapšena je Valentina Tufa u stanu u jednom selu kod Peći, gde je takođe otkrivena laboratorija za preradu kokaina i uhapšen Veim Beriša, vlasnik lokala, prenose.

Istovremeno, albanska policija je organizovala akciju hapšenja Gezima Čele.

Čela se traži i u Italiji, gde je u odsustvu osuđen na 19 godina i 9 meseci zatvora zbog više krivičnih dela, trgovine drogom, prostitucije, posedovanja oružja bez dozvole, favorizovanja tajne imigracije i učešća u kriminalnoj organizaciji.