22.12.2023.

16:03

Foto: Shutterstock

Hronika

Majka i sin prelazili reku Jalešnicu, pa im most popucao pod nogama: Dečak pao na glavu i počeo da se davi

U ispovesti za Kurir, Slađana napominje da je njen sin od ponedeljka pod prehladom, a juče se pojavila i visoka temperatura zbog čega je dete odvela u Dečiji dispanzer u Surdulici.

- Dali su mu terapiju i uput za laboratoriju. Njemu se opet povećala temperatura i završili smo u Hitnu pomoć. Morao je da primi injekciju urbazona da bi mu spala temperatura. Jutros u 9 i 30 krenuli smo da radimo laboratoriju i kod doktorke na dečijem da mu terapiju promeni. Pođemo preko drvenog mosta. Taj most, on je nikakav, drveni most preko reke Jelašnice. Most je u očajnom stanju već možda dve godine. Moramo da ga pređemo da bi dete vodila u školu i gde god . Mi svakodnevno tu prolazimo. Most je na udaljenosti od 100 metara od naše kuće", navodi Slađana. Na pitanje kako je u toj dramatičnoj i opasnoj situaciji uspela da sačuva prisebnost i izvuče dete iz reke, jer su posledice mogle da budu strašnije kaže:

- Krenuli smo kod lekara i pred kraj da pređemo most na mestu gde je nakrivljen, sad ja ne znam šta se desilo, da li je daska pukla ne mogu tačno da vam kažem i ja sam bila u šoku. Padala je ledena kiša jutros, mraz i da li je daska pukla ispod nogu ili mu se noga okliznula. Sin je mene udario u noge i zajedno padamo u vodu. Voda duboka on pada na glavu ja ga držim za ruku, on guta vodu, davi se, dva tri puta glava mu je u vodi... Jedva sam ga izvukla, jedva sam ga izgurala na obalu, nema nigde nikoga, komšija koji nas je čekao u autu, on nas čovek nije čuo. Zajedno smo pali, ja sam njega držala za ruku, da sam ga malo pustila njega bi voda odnela. On je glavom pao u vodu, srećom desnom rukom sam ga držala za njegovu levu ruku, a desnom mojom rukom sam mu glavu podizala nisam ga ispustala i gurala sam ga prema obali. Ne znam kako sam uspela da ga izguram na kamenje. Reka je nadošla mi smo pali u najveću vodu. Meni je bila do pojasa. Izgurala sam sina na obalu i ja sam izašla i krenuli smo tamo prema komšiji gde nas je čekao kolima.

- Bili smo skroz mokri. Sin je drhtao,. Juče je imao temperaturu 39.6 Brzo da ga presvučem, uleteli smo u kuću kod komšije. Skinula sam dete. Umotala ga u ćebe, osušili smo mu kosu. Malo se zagrejao i komšija nas je dovezao okolnim putem kući preko betonskog mosta koji imamo, a koji je prilično daleko od nas, nije to blizu. Sva dokumentacija knjižica, moja njegova, novac kartica iz banke znači sve mi je bilo u torbi, telefon, a torbu mi je voda odnela. Nemam ništa.... " kaže Slađana za Kurir.

Objašnjava da je taj most u lošem stanju, ali da meštani moraju da ga koriste kako ne bi zaobilazili i išli dužim putem naročito po lošem vremenu.

- Moramo preko mosta on ide u školu , prvi razred je moramo na taj most da prodjemo i kad idemo u školu i kad se vraćamo. Samo moje dete ide ovde u školu u Jelašnici, sva druga deca idu u Surdulicu u školu, gde im roditelji rade i lakše im je da ih tamo vode.. Juče je imao visoku temperaturu, ne daj Bože od te hladne vode da mu se opet vrati ne znam. Strepim šta će biti . Dobro smo prošli hvala Bogu šta je sve moglo da bude. Kući smo, nismo stigli do lekara njemu su ruke i noge bile ledene. Napolju kiša pada hladno je i nisam smela da ga vodim - priča majka Slađana..

Slađana kaže da će njeno dete imati traume verovatno za ceo život.

- On je meni rekao kad smo došli kući mama ja više na ovaj most neću nikada da pređem pa makar uvek kasnio u školu. Kad sam ga izgurala iz vode, on samo grebe po onom kamenju da izađe na obalu, da se spasi i samo viče mama ja sam dobro jel si ti dobro. Užas ne ponovilo se nikad nikome, ja sam sto puta to rekla.

Slađana objašnjava da u Jelašnici imaju i betonski most, ali da im je on daleko i da desetak porodica ima potrebu da koristi svakodnevno baš drveni most koji je u izuzetno lošem stanju.

"Do škole preko betonskog mosta treba nam sigurno 45 minuta, a ovako deset minuta."

Ona ukazuje i na tragična dešavanja vezana za drveni most u Jelašnici..

- Tu je poginuo čovek pre sedam godina, pre toga je žena pala i bila povređena. Taj most je stalno kritičan godinama unazad, a ne rešava se ništa - ukazuje Slađana i apeluje na nadležne da što hitnije nađu rešenje za most preko reke Jelašnice koji koriste meštani sela svakodnevno. Selo Jelašnica pripada opštini Vladičin Han.