02.01.2024.

15:06

Foto: Beta/AP

Hronika

Lično premlaćivao i ubijao zarobljenike! Optužen komandant Vojne policije Armije BiH

Porić je rođen u Bosanskoj Krupi, državljanin je BiH i Slovenije, stalno nastanjen u Austriji. Tereti se da je u kao komandant Vojne policije Armije BiH za vreme rata postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.   

U optužnici se navodi da je počinio zločin u leto 1995., prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka u opštini Bosanska Krupa.

Četvorica zarobljenika su odmah ubijeni, a preostali odvedeni u pritvor u objekte koje je kontrolisala Vojna policija 511. brdske brigade Armije BiH. Oni su nakon toga ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a pojedini teškim premlaćivanjem do smrti. 

Porić je, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestvovao u odvođenju i streljanju dela zarobljenika. Takođe je kao komandir znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije nezakonito odvode i ubijaju zarobljenike, a nije ništa preduzeo da spreči zločin i kazni počinioce.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu preduzeti zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.