14.01.2024.

17:20

Foto: Miloš Rafailović

Hronika

Masovna ubistva u Srbiji: Ovo je spisak krvavih pirova koji su šokirali Srbiju

Nažalost, to nisu jedine tragedije koje su se dogodile.

Sjenica

Početkom 2021. godine u selu Resno kod Sjenice Enedin Turković (44) ubio je bivšu suprugu i njene roditelje nakon što je upao u njihovu kuću. Tom prilikom ranio je još tri osobe. Nakon ovog zločina izvršio je samoubistvo.

Jabukovac drugi put

Četvorostruko ubistvo dogodilo u selu Jabukovc 2020. godine. Tada je Davor Pernić na njegovom imanju ubio Raju Kazimirovića, njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i sestričinu Draganu Jozeljić (53). Kako su mediji pisali, Pernić je u prvom iskazu policiji naveo da je četvoro žrtava na imanju Kazimirović ubio iz malokalibarske puške i „škorpiona“ te da je iz doma ubijenih odneo ukupno oko 500 evra.

Žitište

Pet osoba je ubijeno, a 22 ranjene jula 2016. godine u kafiću „Makijato“ u Žitištu kad je kada je Siniša Zlatić (38) ušao i ispalio više metaka iz automatskog oružja u goste kafića. 

Kanjiža

U mestima Martonoš kod Kanjiže i Orom u maju 2015. Rade Šefer (1960), koji je bio u alkoholisanom stanju, ubio je šestoro ljudi, a potom i sebe. O je prvo u Oromo ubio rodtelje svoje bivše supruge Jenea i Gizelz Traćik, a zatim se odvezao u Martonoš, gde je usmrtio svoju bivšu suprugu Rožu, njenu snaju Nataliju i Natalijine roditelje Karolinu i Šandora Bajtaija. Masakr se dogodio dan nakon svadbe njegovog sina.

Velika Ivanča

Jedno od većih masovnih ubistva dogodilo se 9. aprila 2013 u Velikoj Ivanči. Ljubiša Bogdanović je iz pištolja „CZ 88“ u pet kuća ubio 13 komšija i rođaka, da bi posle svega ubio i sebe. Ljubiša je prvo u svojoj kući ubio 83-godišnju majku Dobrilu i sina Branka (42). Potom je provalio u susednu kuću porodice Despotović, gde je pobio svih pet članova, Mihajla, Milenu, Goran i Jovanu, kao i dvoipogodišnjeg Davida, Goranovog i Jovaninog sina. Zatim je pucao i usmrtio komšinicu Ljubinu Ješić i njenog sina Miloša, pa susede Velimira i Olgu Mijailović. Na kraju je ubio rođake Draganu i Danicu Stekić.

Jabukovac prvi put

U selu Jabukovac u blizini Negotina bilo je poprište još jednog masovnog ubistva. U julu 2007. godine Nikola Radosavljević lovačkom puškom ubio je devet, a teško ranio dve osobe. Pre ovih ubistava pokušao je da se ubije skokom u bunar, ali ga je u tome sprečio komšija. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku.

Leskovac

U julu 2002. godine u Leskovcu je Dragan Čedić (32) ubio sedmoro i teško ranio još četvoro ljudi. On je prvo u bilijar klubu ubio Nenada Lukića (31) i ranio Slavoljuba Kržalića (47), a potom se automobilom dovezao pred porodičnu kuću svoje supruge Biljane (28) i pet minuta posle ponoći upao i iz automatske puške pucao i ubio pet osoba, a jednu ranio. U porodičnoj kući Čedić je ubio bivšu suprugu Biljanu Čedić (28), njene sestre Ivanu Kalčić (31) i Jelenu Zdravković (25), Jeleninog supruga Bobana (24) i Biljaninu komšinicu Jelenu Zlatković (29), a ranio njenu drugaricu Maju Bojković (26). Potom je otišao Potom je otišao i u kuću Biserke Ristić (48), tetke ubijenih sestara, koju ubija, a njenog supruga Blagoja (51) i sina Đorđa (16) ranio.

Ubistva u kasarnama

Dva masovna ubistva dogodila su se i u kasranama. U paraćinskoj karasni 1987. godine Aziz Keljmendi ubio je u spavaonici četvoricu vojnika, a šestoro ih je ranio. Nakon toga je pobegao iz kasarne, a prema zvaničnoj verziji događaja izvršio je samoubistvo nako što ga je opkolila vojna policija. U ratnim godinama, juna 1993. u kasarni “Južnomoravske brigade” u Vranju, vojnik Jožef Mender ubio šest vojnika i jednog zastavnika, a potom izvršio samoubistvo. Vojni istražni organi su tada naveli da je u pitanju zločin vezan za satanistički ritual.