16.01.2024.

17:23

Foto: Informer

Hronika

Pred decom ubio bivšu ženu, tasta i taštu! Stravičan porodični pokolj na Pešteru

Pomahnitali Turković je pre tačno tri godine upao u kuću bivše tazbine, pa na mestu ubio Biseru i njene roditelje, Fehima (64) i Šefku (61) Šemović, a teško ranio njenog brata Bekima i dvoje komšija koji su se tu zatekli.

Da sve bude još strašnije, masakr se desio naočigled Enedinove i Biserine dvoje dece - šestogodišnjeg sina i osmogodišnje ćerke, koji su ostali nepovređeni. Posle krvavog pira, Enedin je pobegao, ali se ubrzo i sam ubio.

Živeli u Nemačkoj

Kako su tada izjavili za Informer rođaci pobijenih, Enedin i Bisera su desetak godina bili u braku i živeli su u Berlinu. Razveli su se godinu dana pre pokolja i sud u Nemačkoj je tada dodelio decu Biseri, ali je Enedin imao pravo da ih viđa određenim danima.

Informer

Žrtve pomahnitalog uma, Fehim, Šefka i Bisera Šemović

Bisera je sa decom došla u Rasno kod roditelja mesec dana ranije i na dan ubistva trebalo je da se vrate u Berlin. Turković je takođe tih dana bio u rodnom kraju.

- Enedin je teško podneo razvod, ali ništa nije slutilo da će banuti u kuću mog brata sa pištoljem. Sve se dogodilo u subotu oko 11 sati pre podne, kada je Turković došao kod Biserinih roditelja da navodno vidi decu. Vrata mu je otvorila Bekimova supruga Edita. Ušao je u kuću i rekao: 'Došao vam je kraj', a onda je potegao pištolj i počeo da puca... Zatim je seo u auto i pobegao ka svom selu Doliće - ispričao je Ramiz, Fehimov rođeni brat.

Jake policijske snage iz Sjenice, pojačane sa više odreda Žandarmerije, satima su tragale za Turkovićem. Dva helikoptera MUP-a su istovremeno nadletala dvadesetak sela po Pešteru.

Posle šest sati dramatične potrage, Enedin je lociran i opkoljen na jednom brdu u blizini svoje kuće. Tada je odjeknuo pucanj, kojim je i sebi presudio. Tokom uviđaja u kući Šemovića, pronađeno je 11 čaura ispaljenih iz "tetejca".

Informer

Kuća u selu Rasno u kojoj se odigrao krvavi pir

U selu Rasno su za ubijene imali samo reči hvale. Šemovići su, prema rečima komšija, bili dobrostojeća i poštena porodica.

- Fehim i njegova deca su oličenje poštenja, imaju prijatelje širom Srbije. Fehim je bio automehaničar, vredan i pošten čovek. Takva su mu i deca i supruga bili - kazao nam je komšija Adem Avdović.

Komšije hvalile ubicu

Na drugoj strani, i meštani Dolića su imali  izrazito lepo mišljenje o Turkoviću pa su ostali u čudu što je napravio takvo zlo:

- Bio je dobar čovek, nećete naći nikog u selu ko bi za njega mogao da kaže neku ružnu reč... Imao je teško detinjstvo, rano je ostao bez roditelja i od mladosti je vredno radio i borio se da stekne nešto. Nikad nije imao problema sa zakonom. Razvod od Bisere ga je mnogo pogodio, mislio je da mu se svet srušio. Ne opravdavam to što je uradio, ali pomračio mu se um. Možda je i umislio da više neće moći da viđa decu.

Ubijeni Šemovići su sahranjeni na obližnjem groblju u Rasnom, a ubica u svom rodnom selu.

Slavio babine

Teško ranjeni Bekim Šemović je četiri dana ranije dobio dete i komšije i prijatelji su danima dolazili u njegovu porodičnu kuću da mu čestitaju. U trenutku kada se masakar dogodio, u kući porodice Šemović bile su komšije Z. A. i njen sin N. A., koje je Enedin Turković upucao u noge. Oni su najpre prebačeni u sjeničku, a zatim u novopazarsku bolnicu, gde su zbrinuti.