25.01.2024.

18:19

Foto: Informer

Hronika

Vatrogasci otkrili kako su reagovali kad su videli da gori Kineski tržni centar! Ovako je ugašen požar!

Pilot MUP-a Borko Vuković kaže da je prvi upit za angažovanje helikoptera zbog požara u Kineskom tržnom centru stigao od resornog ministra u 8.21, da bi već prva dva helikoptera poletela u 8.40 do lokacije samog požara, da izvrše izviđanje, odaberu mesto za uzimanje vode kao i pravac naleta za dejstvovanje po objektu koji je zahvatio požar.

Vuković napominje da je dodatnu odgovornost osećao i zbog rada u urbanoj sredini što je bio prvi put.

- Ljudi koji su u okolini objekta, stambene zgrade, dalekovodi, prepreke koje se nalaze u samoj prilaznoj ravni, izazvali su malo veće opterećenje za same posade, ali je nešto što nije bilo nemoguće izvesti - dodao je Vuković.

Informer

 

Na pitanje da li je teže leteti iznad delova grada, urbanih prostora, nego, recimo,šume ili planine, Denis Vojvodić napominje da svaka situacija ima svoje specifičnosti.

- Operacije gašenja požara su zahtevne same po sebi, traže maksimalnu koncentraciju, uglavnom su to male visine, gašenje požara se odvija u skučenim prostorima za uzimanje vode, a iznad grada dodatno otežavaju gašenje same zgrade, dalekovod koji se proteže neposredno kod tržnog centra - rekao je on. 

Vojvodić navodi da u jednom naletu, od tri helikopetara koja su angažovana juče, H-145 može da ponese 600 litara vode, "bel 212" 1.200 litara a "kamov" K-32 čak četiri hiljade litara.

Borko Vuković kaže da su u sredu ta tri helikoptera ostvarili za pola sata 37 bacanja vode i ukupne mase 71 tonu vode.

Dodaje da je još jedna specifičnost pored premijere gašnjenja u gradskim uslovima i to što je prvi put upotrebljen helikopter K-32.

Pilot Vuković je istakao da je "kamov" pokazao veliku prednost kod velikih požara, zbog mogućnosti da izbaci veliku količinu vode.

Informer

 

Vojvodić kaže da su sve vreme leta bili u koordinaciji sa kontrolom leta koja im obezbeđuje da vazdušni prostor u kom se operacija odvija bude čist.

Zahvatanje vode, kako ukazuje, sa reke Save u neposrednoj blizini samog mesta požara, omogućilo je da ta operacija teče u nerekidnom lancu.

- Helikopteri su išli jedan za drugim sa vrlo kratkim intervalom, što je značajno pojačalo efekate dejstva - dodaje Denis Vojvodić za RTS.

Naveli su da im je drago što su učinili ono što je trebalo ali i da su profesionalci i da je to deo njihovog posla.