27.01.2024.

08:46

Foto: Foto: Informer, Printscreen/RTS

Hronika

Oglasio se direktor "Čigote": U bolnici bilo tridesetak mališana i veći broj nepokretnih pacijenata i svi su na vreme evakuisani

Kako je Aleksandara Simić, direktor "Čigote" izjavio u trenutku izbijanja požara na petom spratu ove ustanove u kojoj je u tom trentuku bilo oko 100 osoba.  

- Oko 23.30 obavešten sam o požaru na petom spratu i odmah se krenulo sa sa evakuacijom pacijenata i spuštanjem na niže spratove. Bilo je i tridesetak dece. U Institutu je bilo oko 100 ljudi, oko 30-oro dece, i više nepokretnih pacijenata, kao i radnici treće smene, kako zadravstveni radnici tako i nemedicinska služba obezbeđenja - rekao je Simić i dodao:

Inače, požar je zahvatio i uništio krov i poslednji,  peti sprat bolnice, a borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom trajala je više sati i sada je požar, kako kažu u Vatrogasnoj stanici Čajetini lokalizovan i radi se na dogašavanju.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić rekao je da je požar jutros u 7 časova lokalizovan.

- U 23.47 časova prijavljen je požar na Institutu „Čigota". Na lice mesta je odmah stigla jedinica iz Čajetine, a mobilisana je i cela jedinica iz Užica. Kada su stigli požar se već razbuktao i plamen je izbijao kroz krov. Požar je izbio na šestom spratu gde su sobe pacijenata. One su od izolacije i drvenog materijala, a i krov je od lako zapaljivog materijala - kazao je Cicvarić.

Odmah se pristupilo gašenju požara kako se ne bi proširio na ostale blokove bolnice, i evakuaciji pacijenata. 

- Uz pomoć zaposlenih u Institutu evakuisali smo 114 pacijenata, pokretnih i nepokretnih, među kojima i 30-oro dece. Nije bilo povređenih, a jedne ženske osobe koja je imala više napad panike, ali je odbila pregled lekara. Na gašenju požara je učestvovalo 57 vatrogasaca sa 11 vozila. Požar je lokalizovan u 7 časova, a zatim i potpuno ugašen - rekao je Saša Cicvarić.

Jutros su došli i vatrogasci iz Bajine Bašte koji sa ostalim kolegama dežuraju u slučaju da se ponovo javi vatra.

Uzrok požara nije poznat, ali se pretpostavlja da su u pitanju instalacije.