31.01.2024.

09:35

Foto: Informer/youtube printscreen

Hronika

Masakr šestočlane porodice Salma u Horgošu: Ubice i motiv i devetnaest godina nakon zločina nisu otkriveni

Stravična zločin otkriven je 1. februara 2005. godine, a izvršen je sedam dana ranije.

Ubice su kobnog dana ušle u dve kuće porodice Salma, na Segedinskom putu u Horgošu. Prvo su ušli u kuću gde su živeli Jožef (69) i njegova supruga Jolana (64) koji su izmasakrirani nožem, Jošef je izboden sedam puta dok je sedeo u fotelji, a Jolana je u kuhinji izbodena, a onda preklana, pored sudopere, gde je kako je utvrđeno prala sudove.Ubcie su zatim njihove leševe odvukli i ostavili u ostavi. 

Informer

Nakon što su presudili Jožefu i Jolani ubice su ušle u drugu kuću u kojoj je živeo sin ubijenog bračnog para, Nandor (40), sa suprugom Neli (34) i decom Davidom (13) i Betina (9). Njih su ubice ubile pucajući iz pištolja. Nandor je ubijen u trepezariji, a Neli u sobi, David je ubijen u kupatilu, a Betina u bratovoj sobi na spratu porodične kuće, odakle je pokušala da pobegne preko terase. Devojčica je pronađena sa kvakom od terasnih vrata u rukama, koju je otkinula pokušavajući da pobegne ubicama.  

Informer

Istragom je utvrđeno da su se ubice zadržale samo desetak minuta u kućama, a onda su izašli i za sobom zaključali vrata i pobegli. 

Zločin je otkriven kada je učiteljica male Beti htela da proveri zašto ona ne dolazi u školu, pa je pozvala njenog dedu po majci Arpada Saboa, jer nije mogla da stupi u kontakt sa članovima porodice Salma.

Arpad je tada otišao u prodičnu kuću ćerke i zeta i zatekao zaključana vrata, što mu je bilo čudno jer je znao da oni nikada ne zaključavaju vrata, pa je odmah pozvao policiju koja je provalila u kuće i zatekla prizor kao iz horor filmova, jer su tela pobijenih, iako je bilo izuzetno hladno, bila u poodmakloj fazi raspadanja.

Istragu je pored srpske vodila i mađarska policija, ali ubice kao i motiv surove likvidacije tri generacije porodice Salma nikada nisu otkriveni.

Porodica Salma je posedovala veliko imanje u Srbiji, ali i Mađarskoj, i bila je izuzetno imućna, ali rođaci koji su nasledili imanje, kazali su da su pored nepokretnosti nasledili samo nešto novca i da veruju da su oni ubijeni zbog pljačke.