02.02.2024.

15:54

Foto: printscreen

Hronika

Poreski policajac tražio mito od 5.000 evra! Preko posrednika ucenio vlasnika preduzeća

Obojica su na saslušanju negirali krivicu, navodi se u saopštenju, ali nisu detaljno iznosili odbranu niti su odgovarali na pitanja:

"Tužilaštvo je, posle saslušanja, predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda da okrivljenima odredi pritvor zbog opasnosti da će uticati na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom periodu".

Osumnjičeni su uhapšeni 31. januara 2023. u koordiniranoj akciji Uprave kriminalističke policije i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva nakon primopredaje 5.000 evra. 

Naredbom o sprovođenju istrage, Zoran V. se tereti da je preko Dejana M. od svedoka Ž. R. zahtevao 10.000 evra, odnosno 20 odsto poreskog duga od šest miliona dinara sa kamatom privrednog društva u vlasništvu Ž. R., kako ne bi kao poreski policajac dalje proveravao to preduzeće.

Prethodno je Zoran V. objasnio Ž. R. da bi iznos poreskog duga privrednog društva od šest miliona dinara sa kamatom morao da uplati državi, kao i da bi krivično odgovarao kao vlasnik.

Nakon više ostvarenih komunikacija, Dejan M. je, kako se sumnja, sa Ž. R. dogovorio isplatu traženih 10.000 evra iz dva dela, pa je 31. januara uzeo od njega 5.000 evra. Potom je kao posrednik trebalo da Zoranu V. preda navedeni iznos, u čemu ih je policija zatekla.