07.02.2024.

10:43

Foto: printscreen

Hronika

Istraga protiv banjalučkog hakera! Dokopao se eksplicitnnih snimaka i tražio pola miliona evra da ih ne objavi

- Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj o izvršenom krivičnom delu protiv lica inicijala A.B. iz Banjaluke, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično delo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sa krivičnim djelom ucena - saopšteno je iz policije. 

Postoji osnov sumnje da je Aljoša B. u periodu od jula do 04.09.2021. godine korištenjem lažnog naloga elektronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice, koje je verujući da se radi o verodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtevajući iznos od 500.000 evra u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja. 

MUP Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.