08.02.2024.

15:02

Foto: MUP

Hronika

Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta! Sekretar Brkić: "Nema dobre policije bez časnih činovnika" (FOTO)

- Današnja svečanost kojom obeležavamo Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta je od velike, suštinske važnosti, ne samo za naš univerzitet i naše Ministarstvo, već i za našu policijsku profesiju. Dobre policije nema bez ispravnih i spremnih činovnika, a da bi se oni imali, treba ustanoviti stalnu policijsku školu za činovničke kandidate koja će imati za cilj da ih obuči i formira za službu. Ove reči Dušana Alimpića, policijskog funkcionera s početka 20. veka, nosile su u sebi savremeno značenje i vizionarsko promišljanje. Tragom ovih promisli Rudolf Arčibald Rajs je na današnji dan daleke 1922. godine, na osnovu posebne uredbe ministra unutrašnjih poslova, osnovao prvu policijsku školu - rekao je Brkić.

Kako je dodao, o uspehu ove škole najbolje govori podatak da su se svršeni polaznici u praksi pokazali kao najbolji islednici.

Informer

 

- Čak su postojale ideje da Rajsova policijska škola bude odeljenje Pravnog fakulteta u Beogradu. Ona to nije postala jer je kasnije prerasla u centralnu policijsku školu u Zemunu, ali jeste postala kamen-temeljac na kojem su potonje generacije više od jednog veka vredno i pregalačkim naporima gradile ustanove policijskog školstva, čiji je Kriminalističko-policijski univerzitet dostojan pravni sledbenik -istakao je državni sekretar.

Informer

 

Brkić je naglasio da dostojanstvo univerziteta, pored izvanrednih profesora, grade i čuvaju brojne generacije svršenih studenata koje zahvaljujući stečenom znanju i profesionalnom vaspitanju danas zasluženo obavljaju najodgovornije funkcije, nose generalske epolete, izvršavaju najsloženije i najteže zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je po ostvarenim rezultatima u samom vrhu evropskih i svetskih policija.

Informer

 

- U protekloj godini, KPU je zahvaljujući podršci ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, donošenjem pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i pravilnika o platama, posle niza godina normativno uredio svoju organizaciju, rešio statusno pitanje zaposlenih i započeo pripreme na izgradnji Centra za informacionu bezbednost - naglasio je Brkić i istakao da podrška Ministarstva unutrašnjih poslova u zajedničkoj brizi o podmlatku policijske profesije nikada neće izostati.

Informer

 

- Nastavićemo da u kontinuitetu unapređujemo studijske programe i da ih usaglašavamo sa funkcionalnim i kadrovskim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, jer samo na taj način činimo dobro za našu profesiju - zaključio je Brkić.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta profesor dr Zoran Đurđević rekao je da se ove godine obeležava 10 godina od formiranja KPU.

- Jedino ulaganjem u obrazovanje i jačanjem veze nauke i prakse možemo se suprotstaviti sve većim bezbednosnim izazovima. KPU kontinuirano radi na unapređenju svog rada. Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Ministarstvom postigli smo značajne rezultate u segmentu našeg rada. Smatramo da uslovi studiranja direktno utiču na kvalitet nastave, tako da smo prethodnih godina radili na unapređenju uslova rada univerziteta - istakao je Đurđević.

Obraćajući se posebno diplomiranim studentima, rektor im je poručio da budu časni pripadnici policijske profesije, ponos svojih porodica, KPU i MUP-a. Sara Rethas, student generacije 2022/23. na KPU, poručila je da je velika čast i ponos biti jedan od najboljih studenata na ovom univerzitetu i istakla da su njene kolege i ona spremni da pravedno i časno stupe u redove MUP, kako bi odgovornim i posvećenim radom doprineli stvaranju bezbedne zajednice.

Državni sekretar MUP-a dr Danilo Stevandić prethodno je položio venac na spomenik Rudolfu Arčibaldu Rajsu na Topčiderskom groblju.