17.02.2024.

14:53

Foto: S.K.

Hronika

Bol koja nikad ne prolazi! Obeležena godišnjica stradanja osmoro mladih u kafiću „Laundž“ (FOTO)

U vatri i dimu te kobne noći poginuli su sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23), svi iz iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (22) iz Savinog Sela. Najmlađem samo 19, najstarijima tek po 23 godine života.

Informer

- Današnji datum jedan je od najtragičnijih u novijoj istoriji Grada, a na današnji dan, porodice i prijatelji nastradalih evociraju najbolnije uspomene kako bi skrenuli pažnju javnosti da se ovakva tragedija više nikad ne desi.Grad Novi Sad ulaže napore i preduzima mere u okviru svojih nadležnosti, u cilju povećanja opšte bezbednosti građana - izjavio je Crnobarac.

Informer

Za izazivanje požara u "Laundžu", Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja Maleševu, na dve godine zatvora.

Informer

Na osnovu Zakona o amnestiji donetog 2012. godine, Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora, Kolaru na pet godina i tri meseca, a isto toliko dobio je i Bovan.

Informer

Malešev, Kolar i Bovan bili su obavezni da porodicama poginulih isplate po milion i po dinara za duševnu bol, a osim njih, presuda se odnosila i na Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, zbog propusta njihovih organa, što predstavlja prvu presudu takve vrste u Srbiji.