21.02.2024.

08:26

Foto: Shutterstock

Hronika

Srbin uhapšen posle 20 godina bekstva! Bio na čelu bande koja je pljačkala banke u Francuskoj, a "falš" čekovima zgrnuo 1,5 miliona evra

Srbin je uhapšen krajem prošle godine u Hrvatskoj na aerodromu po poternici koju je za njim, još 2008. godine raspisala Francuska jer izbegao izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen jer je učestvovao u pljačkama banaka u Francuskoj i prevari sa faslifikovanim čekovima.

Nakon hapšenja on je odmah izručen Francuskoj.

Kako prenose francuski mediji uhapšeni pljačkaš i prevarant se sve vreme najverovatnije krio u Srbiji. 

Uhapšeni Radosav M. je učestvovao u pljačkama koje su izvršene 3. i 9. novembra 2004. godine u "Pontack" banci u Bearnu. Pored ove dva razbojništva Radosav M. se sumnjiči i da je učestvovao u prepadu koji je 26. novembra 2004. godine izvršen u "Credit Agricole" banci u Gersu.

U ova tri razbojništva oteteo je ukupno 145.000 evra.

Inače ovo nisu jedina krivična dela zbog kojih Francuska raspisala poternicu za Srbinom. Naime on se sumnjili da je unovčio i stotine falsifikovanih čekova i na taj način proneveri skoro 1,5 miliona evra na štetu brojnih francuskih bankarskih ustanova.

- Ovaj čovek srpske nacionalnosti osumnjičen je da je nekoliko meseci bio glavni logističar krađa čekovnih knjižica iz poštanskih sandučića pojedinaca, ali i firmi koje se nalaze na Gornjim Pirinejima i Atlantskim Pirinejima - kažu iz francuske policije za lokalne medije i dodaju:

- Tada su uhapšena petorica članova bande, a tokom policijskog pritvora jedan od uhapšenih za ovo delo priznao je da je delovao u ime Radosava M.