05.03.2024.

14:56

Foto: Informer DN

Hronika

Presuda Vrhovnog suda: Ukrajinci skinuli 1,3 miliona evra sa tuđih računa, a evo na koliko su osuđeni

Ovo je pravosnažna presuda, a obojica su osuđeni na po šest godina 10 meseci zatvora za krivična dela organizovani kriminal i računarska prevara.

Optužnicom tužilaštvo je Ukrajince teretilo da su krajem januara i početkom februara 2020. godine sa još petoricom sunarodnika koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank na 24 lokacije u BIH.

- Sa bankomata su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe  pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2, 6 miliona konvertibilnih maraka - navedeno je u optužnici.

Inače Boiko i Zajcev su uhapšeni u Bihaću kada su sa bankomata podigli 100.000 KM sa tuđeg računa.

- Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za celo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca - navode iz tužilaštva.

Međutim, kako ističu, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv njih je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

- Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora - navode iz Tužilaštva.

Boiko i Zajcev nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora.