11.03.2024.

13:20

Foto: Shutterstock

Hronika

Oštetili budžet Srbije za 54 miliona dinara: Tri osobe uhapšene zbog prevara za PDV i pranje novca

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji inspektora Sektora Poreske policije, Operativnog odeljenja Novi Sad i pripadnika MUP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

" Tri osobe su uhapšene, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske prevare u vezi sa PDV-om, u iznosu od preko 54 miliona dinara, kao i pranje novca u iznosu od preko 43 miliona dinara, oštetivši na taj način budžet Republike Srbije." saopštila je Poreska Uprava. 

Informer

 

Kako je navedeno u saopštenju, dvojica uhapšenih, kao odgovorna lica u više privrednih subjekata, u saradnji sa formalno-pravnim vlasnicima preduzetničkih radnji dali su lažne podatke.

" Oni su u nameri da ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a, u vremenskom periodu od 14. novembra 2019. do 16. januara 2023. godine, iskazali su lažne podatke u poreskim PDV prijavama po osnovu nabavke dobara u vrednosti od 278.103.706,00 dinara, i po tom osnovu ostvarili neosnovani povraćaj PDV-a u ukupnom iznosu od 54.250.599,00 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije." navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni će, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.