30.03.2024.

14:23

Foto: Privatna arhiva

Hronika

Triler bez kraja! Suđenje za prvu otmicu „zemunskog klana” treći put krenulo ispočetka

Postupak koji je pokrenut pred Višim sudom u Beogradu protiv penzionisanog policajca Milana Radukića, pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, nekadašnjeg pripadnika „zemunskog klana” Nikole Bajića i Gorana Ristića danas je, po treći put, počeo ispočetka.

Iako se očekivalo da će suđenje, dve i po decenije od događaja za koji se okrivljeni terete, zbog promene predsednika sudsko veća samo formalno krenuti ispočetka, novi sudija Živko Jevđenijević odlučio je da ponovo neposredno sasluša sve okrivljene.

Sem okrivljenog Bajića, inače pravnosnažno osuđenog na 35 godina zatvora zbog učešća u zločinima nekadašnjeg „zemunskog klana”, koji je rekao da se oseća krivim zbog izvršenja dela koje mu se stavlja na teret, ostali okrivljeni negirali su krivicu i rekli da ostaju pri iskazima koji su dali ranije.

Ispitivanje oštećenog Stevanića planirano je za 30. maja za kada je zakazan nastavak suđenja.

Okončanje postupaka koji traje već 25 godina, prvi put prolongirano je pre godinu i po dana kada je sudija Vesna Božović Milošević, koja je vodila postupak od samog početka otišla u penziju. Predmet je potom dat u rad sudiji Dušanu Agatonoviću, za kojeg se već tada znalo da je izabran za sudiju Apelacionog suda. Dodelom ovog predmeta u rad sudiji Živku Jevđenijeviću, suđenje je po treći put počelo ispočetka.

Informer

Možda veći kuriozitet od toga da suđenje traje toliko dugo, jeste činjenica da okrivljeni možda i neće odgovarati za krivično delo razbojništvo (za otmicu je nastupila apsolutna zastarelost) s obzirom na to da preti zastarelost njihovog krivičnog gonjenja.

Tokom dosadašnjih pretresa izvedeni su brojni dokazi i saslušani mnogi svedoci. Ipak, onaj ključni - Ljubiša Buha Čume koji je u izjavi u policiji tokom pretkrivičnog postupka otkrio mnoge detalje ovog slučaja, do sada se ni jednom nije odazvao pozivu suda. Nije čak ni priveden iako je sudija to naredio.

U svojstvu svedoka, u dosadašnjem toku postupka, dva puta je saslušavan Dejan Milenković Bagzi, svedok saradnik u postupku protiv „zemunskog klana”. Milenković, koji je pod zaštitom MUP-a, prvi put je ispitan 2017. godine u tužilaštvu, ali i u decembru 2022. godine pred sudom, kada je rekao da se 1997. godine, kada je opljačkan sef, u kafeu u Kotobanji, koji je držao Ljubiša Buha Čume, govorilo o otmici Novaka Stevanića i pljački sefa iz stana njegovog oca.