09.04.2024.

12:39

Foto: printscreen

Hronika

"Pali" makroi! Podvodili Brazilke u Banjaluci, oglašavali usluge preko interneta

Kako navode mediji u akciji su otkrivene i zbrinute dve Brazilke, koje su uhapšeni seksualno eksploatisali i na taj način zaradili veliki novac. 

Inače tužilaštvo BIH je pokrenulo istragu i utvrđuje se tačan broj žrtava.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznamljenim stanovima na području Banjaluke - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da su osumnjičeni na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Informer

- Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj  grupi koja deluje na području Еvropske unije radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora ЕU - navodi tužilaštvo. 

Kako saznaje ATV devojke je bilo moguće "angažovati" onlajn preko veb stranica, koje su i dalje aktivne. Na jednoj od stranica, na kojoj se nalaze i dve otkrivene žrtve, nalazi se ukupno 13 devojaka.

- Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostavariti međunaorodnu saradnju sa Еvropolom, Evrodžastom i Interpolom. Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputiće više zahteva za dostavu informacija prema različitim državama - kazali su iz bosanskog tužilaštva. 

Inače tužilac doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.