11.04.2024.

13:53

Foto: Informer/društvene mreže

Hronika

Nepoznati ubica ga izrešetao sa leđa: Slavko Ćuruvija likvidiran na Vaskrs pre 25 godina

U jeku NATO bombardovanja, likvidiran je s leđa sa 17 hitaca, dok su njegovu suprugu Branku Prpu ubice udarile drškom od pištolja i onesvestile.

Pet dana uoči ubistva, u dnevnom listu "Politika Ekspres" objavljen je tekst pod nazivom "Ćuruvija dočekao bombe", koji je zatim pročitan u Drugom dnevniku RTS-a, što je Ćuruviju targetiralo kao izdajnika.

Pravosnažno oslobođeni

Navodno je kasnije otkriveno da su njega i Prpu do samog momenta ubistva pratili pripadnici Resora državne bezbednosti.

Suđenje za ovaj zločin počelo je 2015. Prvostepeni sud osudio je na ukupno 100 godina zatvora četvoricu okrivljenih, šefa RDB-a Radomira Markovića, šefa beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića, Ratka Romića i odbeglog Miroslava Kuraka.

Nakon ponovljenog postupka Apelacioni sud u Beogradu u februaru ove godine poništio presude i pravosnažno ih oslobodio.

Informer

Ratko Romić i Milan Radonjić

"Činjenica da je Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti za sud nije sporna. S obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuca presuda, sud nije mogao da se upušta u motive ovog krivičnog dela", saopštio je Apelacioni sud.

Tako je i dalje, posle 25 godina od brutalne likvidacije, ostala misterija ko je nalogodavac zločina i ko je ispalio u njega smrtonosne hice. Iz konačne presude proizlazi da je Ćuruviju ubila nepoznata osoba.

Ključno svedočenje

Za takav stav presudan je bio iskaz Ćuruvijine nevenčane supruge Branke Prpe, pošto je ona kao svedok ubistva dala precizan opis izgleda ubice, koji je tom prilikom i nju udario drškom pištolja u glavu.

Prema Prpinom svedočenju, naime, napadač je sasvim drugačije izgledao od Kuraka i Romića.