11.04.2024.

16:32

Foto: printscreen

Hronika

Devet pasa i mačaka otrovano u Novom Sadu! Sumnjiva smrt kućnih ljubimaca (VIDEO)

U ulici Jerneja Kopitara zabeležena su tri trovanja pasa, a jedan od njih je bio i ljubimac Dušana Medića. Prema rečima Medića, njegov pas Laza se otrovao paštetom koju je pronašao kod Šodroša, a tužilaštvo je naložilo obdukciju.

- Kad smo došli kući, on je počeo da se trza. Vrlo brzo smo ga odveli kod najbližeg veterinara, ali je pas preminuo u roku od desetak minuta. Od veterinara sam saznao da je u pitanju neka vrsta nervnog otrova, te da je on opasan i za ljude, ne samo za životinje. Pse kad otrujete mišomorom i drugim hemikalijama, koje su dostupne građanima, ne budu takve reakcije i pas ima šanse da se izvuče. Ovo je sad izgledalo baš kao da neko ima nameru, ne da zaplaši pse, već da ih usmrti - kazao je Medić.

Upravnik prihvatilišta ZOO Higijene Milan Kvrgić rekao je da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo u Republici Srbiji. 

- Bitno je reći našim građanima, ukoliko sumnjaju da je pas otrovan, da odmah pozovu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izađu na teren, a oni će obavestiti veterinarsku inspekciju, posle čega će biti sačinjen zapisnik i pokrenuto tužilaštvo. Bitno je i psa odvesti u najbližu veterinarsku stanicu, jer tu su minute u pitanju - rekao je Kvrgić.

Kazna do dve godine zatvora

Prema članu 269, za zlostavljanje životinja predviđena je zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od deset do sto hiljada dinara. Poslednji dostupni podaci govore da je 2022. osuđeno 25 osoba za to delo, a jedna je dobila zatvorsku kaznu od godinu dana.