18.04.2024.

09:44

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Hronika

Kršila zakon i nije reagovala na upozorenja inspekcije! Evo zašto je uhapšena direktorka Agencije za sprečavanje korupcije

Akcija i hapšenje su izvršeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a blokada i pretres zgrade ASK, ali i kuće direktorke perović trajao je satima. 

Istražitelji, prema nezvaničnim saznanjima crnogorskih medija, proveravaju dokumentaciju Agencije u periodu otkad je na njenom čelu Perović, a predmet istrage su i prijave o zloupotrebi službenog vozila koje koristi direktorka ASK, o čemu je takođe izuzeta dokumentacija.

Hapšenje Perović usledilo je nakon više krivičnih prijava protiv nje, ali i ponovljenih kontrola Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je utvrdila da je ona, mimo zakonskih propisa, sebi u kontinuitetu dodeljivala naknade za prekovremeni rad i varijabile. Perović je tvrdila da je to radila u skladu sa zakonom.

Budžetski inspektori su utvrdili da je Perović sebi pisala prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila preko 13.000 eura, ali suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te oko 8.700 eura za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Ranijom finansijskom kontrolom utvrđeno je da je Jelena Perović za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Saveta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom. Perović je nakon prve kontrole odbila da postupi po upozorenju inspektora, pa je sebi dodelila naknade za prekovremeni rad i varijabilu i za mart. Nakon ponovne kontrole Budžetske inspekcije odbila je da u roku od tri dana ispravi to stanje i o tome ih obavijesti pisanim putem.

Inače SDT već godinu istražuje da li je Perović zloupotrebila službeni položaj korišćenjem službenih automobila mimo zakonske regulative, jer je sebi i svojoj pomoćnici dodelila na stalno korišćenje dva putnička vozila koja pripadaju Agenciji.