18.04.2024.

09:54

Foto: prinstscreen/Twitter

Hronika

Turska zaplenila imovinu vrednu 2,8 milijardi dolara: Zaplenjeno 242 puške, 5.970 pištolja, a među uhapšenima ima Srba, Hrvata...

Prema izveštaju, pripadnici Minsitarstva unutrašnjih poslova izveli su 1.187 operacija protiv kriminalnih grupa u zemlji između 1. juna, kada je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja preuzeo dužnost, do 8. aprila.

U ovim akcijama privedene su ukupno 8.052 osobe, od kojih je 3.036 uhapšeno, a 1.751 pušteno pod sudski nadzor. Vlasti su zaplenile 242 puške, 5.970 pištolja i 3.593 hartije od vrednosti.

"U proteklih 10 meseci razbijeno je 436 organizovanih kriminalnih grupa,među njima je 117 bilo umešano u krivična dela u vezi sa drogom, od kojih je 13 identifikovano kao međunarodni kriminalna grupa. Među tim kriminalcima pored srpskih, hrvatskih, španskih i nemačkih krijumčara droge,  bili su holandski narko bos Jos Leijdekers i Motociklistički klub Komančero, odmetnička motociklistička banda sa sedištem u Australiji i jugoistočnoj Aziji" saopšitla je policija u Turskoj, prenosi "Turkiš minut"

Pitanje stranih narko-vođa koji u Turskoj stiču imovinu nedozvoljenim sredstvima često je dolazilo u fokus javnosti, pri čemu su mnogi od njih aplicirali za tursko državljanstvo kupovinom stanova u stambenim kulama u centru Istanbula i vila u luksuznim kompleksima, kuće...

"Kao rezultat operacija, oduzeti su stanovi u višespratnicama, vile, kuće, računi kompanija i skupi satovi i nakit, kao i luksuzni automobili, uključujući ferari, lamborgini, porše i rols-rojs i bentliji po meri" navode turski mediji. 

Jerlikaja je krajem decembra saopštila da je sudskom odlukom 23 luksuzna automobila, zaplenjena u nekoliko operacija koje je sprovela istanbulska policijska uprava. 

Prema izveštaju, značajna količina imovine zaplenjene preko Odbora za istragu finansijskih zločina (MASAK). Akcija koja je trajala 10 meseci predstavlja veliki uspeh, ali i daje do znanja koliko je zapravo Turska bila umešana u međunarodnu trgovinu drogom.