18.04.2024.

13:00

Foto: Tanja Andric/drustvene mreze

Hronika

Ubice će u pritvoru otkriti gde je telo male Danke?! Forenzičar sumnja na najgore

Devojčica Danka Ilić (2) ubijena je 26. marta ove godine u Banjskom Polju, a za zločin kakav Srbija ne pamti osumnjičeni su radnici borskog JKP "Vodovod" Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50).

Podsetimo od početka Srđan se branio ćutanjem, a u međuvremenu je otkazao punomoćje svom advokatu i tražio da ga zastupa branilac po službenoj dužnosti. 

Dragijević je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru priznao da je ubio malu Danku i da je telo bacio na deponiju, a onda dva dana kasnije sa bratom Daliborom i ocem Radoslavom elo je premstio na drugo mesto, ali odbija da kaže gde.

- Moje mišljenje je da su osumnjičeni nešto uradili sa telom devojčice. Da su je raskomadali ili zapalili, a delove odneli možda čak i 50, 60 kilometara dalje. Varaju se, ako misle da će dobiti manju kaznu jer nema tela. Dovoljan je i samo DNK deteta nađen u vozilu osumnjičenih da se osude na doživotne kazne zatvora. On je mišljenja da policija nakon ovog vremena teško može naći telo ubijene Danke - kazao je Časlav Ristić, forenzičar.

Kako Ristić objašnjava jedina šansa da se nađe telo male Danke Ilić jeste da osumnjičenima u zatvoru proradi savest.

- Iz mog dugogodišnjeg iskustva dešavalo se da osumnjičeni nakon nekog vremena provedenog u pritvoru shvate šta su uradili i zatraže razgovor sa tužiocem kome bi otkrili šta su uradili sa telom. Nisu retke situacije da osumnjičenima proradi griža savest. Međutim, sećam se slučajeva da su osumnjičeni ćutali o telu 40 godina i da su tajnu odneli u grob - objašnjava Ristić.

Inače Dejanu su u sakrivanju tela po njegovom priznanju pomogli otac Radoslav i brat Dalibor. Radoslav se takođe brani ćutanjem, ali je Dalibor odmah po hapšenju priznao da je pomogao Dejanu i čak nabrojao 20 lokacija gde bi moglo da bude telo. Nažalost ispostavilo se da na nijednom od tih mesta nije Dankino telo, a Dalibor je iste večeri preminuo od srčanog udara u policijskoj stanici u Boru.

Podsetimo na stotine policajaca od 26. marta prvo su češljali svaki pedalj Banjskog polja, a  nakon hapšenja ubica potraga je usresređena na selo Zlot i okolinu, ali nažalost telo do sada nije pronađeno.