22.04.2024.

09:28

Foto: Shutterstock, Printscreen

Hronika

Hapse poznatog biznismena zbog veza sa vođom "Balkanskog super kartela"! Tito bio prijatelj i sa šefom policije

Prema pisanju Avaza, akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a prema informacijama portala pretresi se vrše i u Mostaru i Zenici.

- Osumnjičeno je 15 osoba, a među njima su i biznismen Gordan Memija i Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice. Specijalci su upali u njihove kuće i oni će biti uhapšeni - navodi izvor za Avaz.

Sarajlija Edin Gačanin Tito (40), vođa "superkartela" koji je godinama kontrolisao trećinu narko-tržišta u Evropi, postao je kriminalac zahvaljujući ocu Miralemu, pisali su ranije mediji u BiH.

Upravo ga je otac povezao sa mafijom u Holandiji, a snalažljivi Edin je brzo napredovao u podzemlju i naposletku postao glavni za šverc ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Informer

Gačanin je, inače, godinama bio enigma za svetske bezbednosne službe, a za njega se nije znalo u javnosti sve do prošle godine.

Tada je glavna tužiteljka Perua saopštila da iza moćnog "superkartela" stoji Edin Gačanin, zvani Tito ili Dino. Američke i bezbednosne službe su potom pokrenule sveopštu istragu i Tito je konačno uhapšen prošle godine u Dubaiju, odakle je komandovao klanom.

Italijani, Irci, 'kavčani'...

Uprkos ovim hapšenjima i velikim zaplenama narkotika, Gačanin je, prema procenama bezbednosnih službi, poslednjih godina prošvercovao u Evropu najmanje 30 tona kokaina. "Superkartelom" je komandovao iz Dubaija, gde je boravio poslednjih nekoliko godina i gde je na kraju uhapšen.

"Superkartel" čine, između ostalih, italijanska mafija "Kamora" sa Rafaelom Imperijaleom na čelu, zatim irska kriminalna grupa okupljena oko porodice Kinahan i marokanska mafija sa Riduanom Tagijem.