22.04.2024.

10:40

Foto: Mađarska policija

Hronika

Objavljen identitet uhapšenih Srba u Mađarskoj: Švercovali drogu vrednu oko dva miliona evra

Kako je Informer ranije izveštavao mađarska policija, se već nekoliko godina u međunarodnoj saradnji bori protiv kriminalnih grupa balkanskog tipa koje krijumčare velike količine droge u zemlje regiona.

"Jedinica Nacionalnog istražnog biroa u Gioru istražuje međunarodnu kriminalnu organizaciju koja se bavi trgovinom drogom od leta 2023. godine. Opsežnom istragom – čije niti vode iz naše zemlje u pravcu Srbije i Crne Gore – koordinira istražni tim kreiran za slučaj pod nadzorom Glavnog tužilaštva" navedeno je u saopštenju mađarske policije u kojem dodaju: 

Informer

 

"U zajedničkoj istrazi sa stranim partnerskim vlastima, deo osumnjičenih uhapšen je u martu, a potom i početkom aprila. Naime, policija je 11. marta uz pomoć Odeljenja za podršku razmeštanju KR uhvatili Srbina P. Rankova. On je uhapšen kada je stigao do graničnog prelaza Roszke-Horgoš na putu za Srbiju. Policija je prilikom pretresa dva stana i garaže pronašla drogu. U garaži u ulici Arnias pronađena je droga vredna više od 600 miliona forinti: više od 20 litara amfetaminskog ulja i skoro 90 kg marihuane. Policija je ovom akcijom sprečila da na tržište uđe 150.000 doza droge." navedeno je u policijskom saopštenju.

Informer

 

Prema njihovim navodima, pošto je Srbin uhapšen, istraga u jedinici Đer je nastavljena i donela je nove rezultate i nova hapšenja. 

" U Budimpešti 7. aprila uhapšeni su jedan Mađar, Šandor J. Tamaš i dvojica Srba Boris C. i Andelić C.  Hapšenje dvojice Srba izvršile su operativne jedinice Antiterorističkog centra. Prilikom pretresa njihovih imanja, istražitelji su pronašli kilograme hašiša i kokaina, kao i mašine za štampu i foliju, digitalne vage i plastične kese. Marihuana je bila sakrivena u koferu u garaži jednog od njih. Istražitelji su od trojice muškaraca zaplenili ukupno oko 27 kg droge, čija je vrednost na crnom tržištu bila skoro 150 miliona forinti" saopštili su u Policiji. 

Informer

 

Policija je i Mađara i dvojicu Srba osumnjičila za trgovinu drogom. Sva trojica su trenutno u pritvoru.

Jedan od njihovih saradnika, Zoltan Breti, uspeo je da pobegne od vlasti i trenutno se nalazi na nepoznatoj lokaciji, zbog čega su za njim raspisane domaće, međunarodne i evropske poternice.