25.04.2024.

19:40

Foto: MUP

Hronika

Prošvercovali čak sedam tona kokaina! Počinje suđenje "balkanskom kartelu"

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldoa, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića.

Istraga je u ovom slučaju počela naredbom Tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja prošle godine. U trenutku kada je započet postupak, na teritoriji Srbije je uhapšeno 14 okrivljenih i svi se nalaze u pritvoru.

U bekstvu se nalaze preostala šestorica i za njima je raspisana međunarodna poternica. 

Najveća količina kokaina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020., a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa", i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno četiri i po tone kokaina.

Informer

Narkotici zaplenjeni na brodu "Aresa", u Belgiji i Holandiji

Sledeća zaplena od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. u Belgiji, dok je u avgustu 2020. u Roterdamu zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina.

Zaplenjena im sva imovina

Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste, automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno prilikom hapšenja jednog pripadnika "niške grupe" u njegovom stanu.

Odlukom Tužilaštva okrivljenima su blokirani i svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.