15.05.2024.

12:05

Foto: Zoran Sinko

Hronika

Miljana Kecmanović negirala krivicu za masakr u Ribnikaru! Roditelji ogorčeni njenom odbranom napustili Palatu pravde

Miljana Kecmanović je danas iznela detaljno odbranu, nakon čega je odgovarala na pitanja tužilaštva i odbrane.

Ona je kao i njen suprug optuženi Vladimir Kecmanović rekla da neće odgovarati na pitanja punomoćnika oštećenih već samo na pitanja roditelja ubijene dece. Sudija je odredio pauzu nakon koje će nastaviti suđenje.

Na prethodnih nekoliko suđenja njen suprug Vladimir Kecmanović izneo je odbranu i odgovarao na pitanja suda, tužilaštva, oštećenih dok je na pitanja punomoćnika oštećenih odbio da odgovara. On od početka suđenja negira krivicu za delo za koje se tereti, teško delo protiv opšte sigurnosti.

Suđenje zatvoreno za javnost

Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava. Pored Kecmanovića optuženi su i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletni K.K. učio da puca.

Otac dečaka, optužen je da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.

Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Tužilaštvo: Za Vladimira 12 godina, Miljanu 2,5 godina zatvora 

Više javno tužilaštvo tereti oca dečaka zbog sumnji da je obučavao maloletnog sina kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

Majka dečaka optužena je za nedozvoljeno držanje oružja i municije, a razlog je to što se na jednoj čauri, koja je pronađena nakon masakra u školi, nalazio njen DNK trag.

Za oca dečaka Tužilaštvo traži 12 godina zatvora, a za majku 2,5 godine.

Očevi ubijene dece napustli Palatu pravde

Otac Angeline Aćimović, Anđelko, kao i očevi Andriane Dukić, Dane Duikić i Mare Anđelković, Branko Anđelković, napustili su sudnicu Višeg suda u Beogradu u kojoj majka dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u centru Beograda ubio njihovu decu.

Inače, Angelina Aćimović preminula je na današnji dan, pre tačno godinu dana, pošto se 12 dana borila za život u bolnici.

Iako roditelji nisu želeli da govore o razlozima napuštanja sudnice samo pola sata pošto je suđenje počelo, oni su bili ogorčeni odbranom majke i nisu više mogli da podnesu da slušaju ono što je govorila. Iz sudnice su izašli užurbano i pognute glave.

- Majka dečaka ubice, koja danas prvi put iznosi odbranu, na početku izlaganja je negirala krivicu a onda sebe i svoju porodicu pokušala da predstavi kao žrtve. Izjavila je i saučešče roditeljima ubijene dece koji su sedeli u sudnici, ali je njima to izgledalo potpuno neiskreno, do te mere da je jedan od očeva na glas rekao "ne mogu da slušam ove literarne radove" i izašao - otkriva sagovornik.

Danas su dva člana porodice započela ispitivanje optužene, što će se nastaviti na sledećem suđenju koje je zakazano za 21. maj.