15.05.2024.

19:21

Foto: TZRZ

Hronika

Du­šan Kne­že­vić na čelu Tu­žilaštva za rat­ne zlo­či­ne: Potpisao optužnicu za raketiranje kolone izbeglica

Na ovu funk­ci­ju, Kne­že­vić je iza­bran pre dva dana na van­red­noj elek­tron­skoj sed­ni­ci Vi­so­kog sa­ve­ta tu­ži­la­ca. Za nje­ga je gla­sa­lo svih 11 čla­no­va naj­vi­šeg tu­ži­lač­kog te­la. S ob­zi­rom na to da je iza­bran za vr­ši­o­ca funk­ci­je, man­dat mo­že da mu tra­je do go­di­nu da­na.

Kne­že­vić je tre­ći tu­ži­lac po re­du ko­ji je po­sta­vljen za še­fa Tu­ži­la­štva za rat­ne zlo­či­ne. Pre nje­ga, na če­lu tog tu­ži­la­štva pu­nih se­dam go­di­na na­la­zi­la se Sne­ža­na Sta­noj­ko­vić.

Ona je 15. ma­ja 2017. iza­bra­na za še­fa tu­ži­la­štva, da bi je po­sle is­te­ka še­sto­go­di­šnjeg man­da­ta ta­da­šnje Dr­žav­no ve­će tu­ži­la­ca (sa­da Vi­so­ki sa­vet tu­ži­la­ca) iza­brao za vr­ši­o­ca funk­ci­je tu­ži­o­ca za rat­ne zlo­či­ne.

Od osni­va­nja tu­ži­la­štva 2002 do 2015.,od­no­sno, do od­la­ska u pen­zi­ju na nje­go­vom če­lu bio je tu­ži­lac Vla­di­mir Vuk­če­vić.

Du­šan Kne­že­vić je za­stu­pao op­tu­žni­ce pro­tiv Velj­ka Ma­ri­ća, hr­vat­skog dr­ža­vlja­ni­na ko­ji je pred srp­skim su­dom osu­đen na 12 go­di­na za­tvo­ra po­što je ogla­šen kri­vim zbog rat­nog zlo­či­na pro­tiv srp­skih ci­vi­la po­či­nje­nog 1991 u se­lu Ras­to­vac kod Gru­bi­šnog Po­lja.

Za­stu­pao je op­tu­žni­cu i u pred­me­tu Bran­ka Tu­ni­ća, pri­pad­ni­ka ne­ka­da­šnjeg hr­vat­skog Zbo­ra na­rod­ne gar­de zbog mu­če­nja rat­nih za­tvo­re­ni­ka u voj­nom objek­tu Ra­ki­ti­je, na­do­mak Za­gre­ba, to­kom 1991.

Optužio zločinca iz "Rasadnika"

Takođe i pro­tiv Osma­na Osma­no­vi­ća, dr­ža­vlja­ni­na BiH osu­đe­nog na pet go­di­na za­tvo­ra, jer je u svoj­stvu in­spek­to­ra Sta­ni­ce jav­ne bez­bed­no­sti (SJB) Brč­ko ne­čo­več­no po­stu­pao pre­ma jed­nom ci­vi­lu srp­ske na­ci­o­nal­no­sti ko­ji je bio za­to­čen u lo­go­ru "Ra­sad­nik" u na­se­lju Gor­nji Ra­hić.

Pot­pi­sao je i op­tu­žni­cu pro­tiv če­tvo­ri­ce ofi­ci­ra Voj­ske Hr­vat­ske zbog rat­nog zlo­či­na nad srp­skim ci­vi­li­ma, jer su u ak­ci­ji "Oluja" 7. i 8. av­gu­sta 1995. na­re­di­li avi­on­sko ra­ke­ti­ra­nje ko­lo­ne iz­be­gli­ca na Pe­tro­vač­koj ce­sti, kao i u me­stu Svod­na kod Bo­san­skog No­vog.

Op­tu­žio je i vi­še pri­pad­ni­ka srp­skih oru­ža­nih sna­ga iz pe­ri­o­da oru­ža­nih su­ko­ba to­kom 1991. na pro­sto­ru biv­še SFRJ.

Tre­nut­no vo­di vi­še is­tra­ga protiv osumnjičenih da su na pro­sto­ru Slo­ve­ni­je i BiH od 1991.do 1995. iz­vr­še­ni rat­ni zlo­či­ni pro­tiv pri­pad­ni­ka JNA i ci­vi­la.