18.05.2024.

10:19

Foto: Shutterstock

Hronika

Doživotne robije za surove ubice i manijake! Srpski sudovi za pet godina izrekli 11 najstrožih kazni

Srpski sudovi su do sada na doživotnu robiju osuđivali surove ubice i seksualne manijake. 

Inače ovo je već druga doživotna kazna koja je izrečena ove godine jer je u februar Viši sud u Pirotu na ovu kaznu osudio Miroslava Markovića (55) zbog ubistva bivše partnerke Sanje Manoilov (47) u koju je pucao u piljari u centru Pirota 5.marta prošle godine. 

Informer

Podsetimo prva doživotna kazna zatvora irzrečena je u januaru 2021. gdoine Ninoslavu Jovanoviću iz sela Malče, poznatijem kao Malčanski berbrin. On je na ovu kaznu osuđen jer je oteo i danima silovao tada dvanaestogodišnju devojčicu. Malčanskom berberinu kaznu je u julu 2021. godine potvrdio Apelacioni sud u Nišu, ali je on godinu dana kasnije preminuo u zatvoru u Zabeli.

Informer

U martu 2021. godine Viši sud u Novom Sadu osudio je Dejana Dabovića, iz Herceg Novog na nasjtrožu kaznu jer je u decembru 2019. godine brutalno ubio devojku Dušanku Jocović ispred zgrade u kojoj je ona stanovala u Novom Sadu. Osuđenom ubici je kazanu potvrdio i Apelacioni sud ali je on podneo zahtev da kaznu izdržava u Crnoj Gori jer je državljanin te zemlje i on je u međuvremenu prebačen u zatvoru u Spužu, čime je izbegao da do kraja života ostane iza rešetaka jer prema crnogorskom zakonodavstvu najstroža kazna je 40 godina zatvora i on bi ipak jednoga dana mogao da se nađe na slobodi. 

Informer

Tri doživotne robije izrečene su 2022. godine. Prvo je u aprilu te godine osuđen Radomir Blagojević koji je 13. jula 2020. godine živu zapalio suprugu Zoricu Kalinić (66) u hodniku zgrade u beogradskom naselju Ledine. Pored ovog zločina njemu se sudilo i za silovanje žene u Smederevu.

Informer

Druga doživotna kazana zatvora u 2022. godini izrečena je u septembru rumunskom državljaninu - Virdžinelu J. koji je 4. januara 2021. godine provalio u kuću R. K. (87) u selu Rečica kod Požarevca, a onda pokušao da je siluje, a kada se straica branila on je zgrabio nož i zaklao je.

Samo mesec dana nakon ove presude u oktobru 2022.  na doživotnu robiju osuđen je Miloje Janković (84),jer je su maju 2020. godine silovao osmogodišnjeg dečaka u naselju Šodroš, na Dunavu. Ovu preusudu je u međuvremenu Apelacioni sud u Novm Sadu preinačio na 20 godina, ali kada se uzmu u obzir godine osuđenog manijaka to je ipak doživotna robija.

Prošle godine sudovi su izrekli četiri najstrože kazne. Prvo je u martu 2023. osuđen Dejan Pavlović (46) iz Vranja zbog ubistva supruge Slavice koje je izvršio u martu 2022. godine kada je nakon svađe izmasakrirao nožem. Ovu presudu potvrdio je Apelacioni sud u Nišu.

Informer

Dejan Pavlović nožem pred ćerkicom izmasakrirao suprugu Slavicu

U junu prošle godine na doživotnu robiju je osuđen i penzionisani vatrogasac Goran Džonić zbog ubistva svojih rođaka, tročlane porodice Đokić iz Aleksinca. On je 26. septembra 2021. godine, zbog pljačke, ubio Gorana (57), Gordanu (56) i njihovu ćerku Lidiju (25). Ova presuda je postala pravosnažna odlukom Apelicionog suda u Nišu.  

Informer

Krajem prošle godine u samo nekoliko dana izrečene su dve najstrrože kazne. Prvo je osuđen Miloš Nikolić iz okoline Zaječara jer je 21. februara 2023. godine u iznajmljenom stanu u Zaječaru nasmrt pretukao dvogodišnju Petru Vladulović, ćerku svoje nevenčane partnerke Samo nekolikoda na kasnije istu kaznu je dobio i S.S. kapetan Vojske Srbije S.S. koji je od novembra 2019. do maja 2022. godine silovao svoju maloletnu ćerku

Informer