19.05.2024.

21:42

Foto: printskrin

Hronika

Osuđen Damjan Roganović! Krijumčario kokain, otac mu bio u klanu "Amerika"

Presudom je odlučeno i da mu bude oduzeta imovina u vrednosti od pola miliona evra!

- Jelena Vukašinović je, inače, sestra Vuka Vukašinovića koji je u velikoj međunarodnoj akciji uhapšen u Beogradu - otkriva izvor iz istrage.

Vukašinović je pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu u međuvremenu pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora.

Firma kao paravan

Podsetimo, u novembru prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije, BIA, MUP, Evrodžasta, Evropola i nadležnih javnih tužilaštava kraljevina Belgije i Holandije uhapšeni su osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Informer

- Pripadnici organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine narkotika u holandsku luku Roterdam, a odatle transport ove droge do belgijskog grada Arlon gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga zaplenjeno ukupno 115 kilograma kokaina - saopšteno je tada iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu.

Istragom je obuhvaćen i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je optužen i kao pripadnik takozvanog "vračarskog klana" i za njim je raspisana poternica, kao i osuđeni Roganović.

Kako je saopšteno, međunarodna istraga je otkrila da su osumnjičeni, kao pokriće, koristili registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča. Najpre su kupovali takve ploče od kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom Arlonu u koje su stavljali sakrivene pakete sa kokainom.

Informer

- Prilikom intervencije policije u Belgiji, ukupno su nađene 22 betonske ploče od čega je u svakoj bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Osima kokaina nađenog u betonskim pločama, na licu mesta nađeno je još 37 paketa s ovom drogom. Ukupno su u hangaru u Arlonu nađena 103 paketa sa kokainom, neto mase 115 kilograma. Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

I očuh u Holandiji

Očuh Damjana Roganovića je Dušan Petković, sin pokojnog fudbalera i selektora Ilije Petkovića.

- Dušan je u dugogodišnjoj vezi sa Damjanovom majkom i njih dvojica su često i zajedno boravili u Holandiji. Bio je tamo i u vreme hapšenja kriminalne grupe, ali on nije procesuiran. Inače, i Dušan Petković je bio fudbaler, igrao je OFK Beograd - rekao je svojevremeno izvor Kurira.