22.05.2024.

13:28

Foto: Shutterstock

Hronika

Dramatična potraga na moru: Srbe u kajaku uhvatila oluja

- Zbog dugog boravka na moru, dete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi MUP-a i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar - saopšteno je iz crnogorskih službi. 

Kako prenose mediji Pomorsko-operativnom centru u Čanju sinoć oko 20 sati je prijavljeno da su tri osobe, dve odrasle i dete, isplovile sa kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu. Vremenski uslovi i kiša su smanjili vidljivost i otežali potragu. 

Drugi spasilački čamac je takođe krenuo u potragu i posada ovog plovila je locirala nestale srpske državljane. 

- U 22:42 časova, spasilački čamac uočio je izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, a samo izvlačenje se obavilo plivanjem, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gde su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć - saopšteno je iz UPSUL.

Crnogorska Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na ''divlje plaže'' obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja. Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru.