28.05.2024.

10:21

Foto: Instagram MUP Srbije printscreen

Hronika

Ovo su obaveze vozača učesnika u saobraćajnoj nezgodi sa povređenim ili poginulim licima: Od zaustavljanja vozila do kraja uviđaja

Skoro da nema dana bez saobraćajnih nezgoda, Ivica Bulatović, komandir Saobraćajne policijske ispostave za uviđaje saobraćajnih nezgoda u Beogradu, objašnjava da vozač, nakon saobraćajne nezgode, mora da odmah zaustavi vozilo i uključi sva četiri pokazivača pravca, ali i da preduzme niz drugih koraka.

- Potom je dužan da postavi sigurnosni trougao na bezbednom rastojanju, pozove policiju i službu hitne pomoći. Takođe, treba da preduzme sve druge raspoložive mere kako bi upozorio ostale učesnike u saobraćaju o postojanju saobraćajne nezgode - kaže Bulatović. 

Kako je naveo nakon toga vozač je dužan da upozori sve osobe da se sklone sa kolovoza da ne bi bili povređenih ali i da ne bi uništili tragove nezgode.

Informer

 

- Pored toga, vozač je dužan da ukaže pomoć povređenima u skladu sa svojim znanjem sposobnostima i mogućnostima, da sačeka policiju i završetak uviđaja. Takođe, neopodno je da preduzme sve mere zaštite koje su u njegovoj moći, da se spreči uvećanje postojećih posledica i da obezbedi tragove i predmete nezgode, ali pod uslovom da time ne ugrožava bezbednost saobraćaja - objasnio je komandir saobraćajne policije. 

Prema njegovim rečima u izuzetnim slučajevima vozač se može udaljiti sa mesta nezgode.

- I to samo samo u slučajevima ukoliko je povređen, odnosno ukoliko mu je neopohodna medicinska pomoć ili ukoliko je potrebno da drugo povređeno lice preveze u bolnicu. Potom je vozač dužan da se odmah vrati na mesto saobraćajne nezgode - rekao je Bulatović. 

Podsetimo, kako je Informer izveštavao, jutros u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi u Šapcu teže i lakše povređeno četvoro mladih. J.N, N.J. i V.Đ koji imaju po 18 godina i vozač A.P. (19).

Saobraćajna nezgoda se dogodila kada je automobil u krivini sleteo sa puta, udario u ogradu jednog dvorišta i betonski stub, pa se zapalio.

Svi povređeni su hospitalizovani u šabačkoj bolnici.