28.05.2024.

14:13

Foto: Privatna arhiva

Hronika

Ovo je Bajić ispričao o prvoj otmici zemunskog klana! Policajci i krimosi kidnapovali i maltretirali mladića dok nije otkrio gde je sef

Okrivljeni Bajić je, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, priznao da je izvršio navedeno krivično delo u vreme, na mestu i na način kako je to navedeno u dispozitivu optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 9. jula 2018. godine, kako u pogledu činjeničnih navoda, tako i u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela, za kaznu zatvora od četiri godine i obavezao se na plaćanje sudskih troškova u iznosu koji odmeri sud.

On je ispričao da su Novaka Stevanića 22. avgusta 1997. godine na ulici zaustavila i otela trojica policajaca Milan Radukić, Saša Đajić i Zoran Vukojević Vuk koji su u tom trenutku radili u PS Zemun. 

Oni su na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, u centru Beograda, službenim policijskim vozilom presreli "audi 80" kojim je upravljao Novak Stevanić. 

Jedan od ove trojice okrivljenih legitimisao se službenom policijskom legitimacijom i pretresao putničko vozilo oštećenog, nakon čega su mu sva trojica lisicama vezali ruke, a dvojica od njih ga ugurali na zadnje sedište  "golfa 2", kojim je upravljao  Goran Ristić i mladića su dovezli sa lica mesta.

Informer

Dušan Spasojević Šiptar i Milan Luković Kum, vođe "zemunskog klana", organizovali otmicu kako bi izvršili pljačku

Nakon kraće vožnje zaustavili su vozilo iz kog su ova dvojica okrivljenih izašla, a u vozilo je ušao Dušan Spasojević, vođa "zemunskog klana" i selotejp trakom Stevaniću zalepio usta i oči.

Spasojević i Ristić su ovim vozilom odvezli oštećenog do Novog Beograda i parkirali ga u garažu zgrade u Bloku 64, u blizini restorana "Kozara“, u kojoj su u vozilu ostali Ristić na mestu vozača, a na zadnjem sedištu oštećeni Novak, dok je Spasojević izašao iz automobila i na 12. spratu te zgrade, ušao u stan koji su koristili Bajić, Ristić, Spasojević, Luković i drugi članovi klana i pozvao Bajića da krene sa njim u garažu.  

U garaži Spasojević je seo na zadnje sedište pored Stevanića, i zgrabio ga za glavu, drmajući je napred nazad, istezajući mu vrat i udarajući ga drškom pištolja po glavi, preteći mu sve vreme da će ga ubiti ako nešto pokuša. 

Spasojević je urlao na mladića da znaju da njegovi roditelji u stanu imaju pola miliona maraka i tražio je da mu kaže gde je novac. Vikao je:" Gde je sef, gde je sef, gde je novac?!!!!

Bajić je objasnio da je Spasojević hteo još više da uplaši mladića i pružio mu je pištolj "beretu"  i rekao: "Drži ovaj pištolj“, i da je tada mladić rekao da se novac nalazi u stanu ispod parketa.

Spasojević je tu informaciju odmah telefonom javio Milanu Lukoviću koji se već nalazio u stanu Novakovih roditelja u Požarevačkoj ulici, na Vračaru, gde je zajedno sa pripadnicima klana vršio premetačinu tražeći novac.

Spasojević je potom iz garaže i sam otišao na Vračar u kom je brusilicom već isečen parket i otvorili sef iz kog su uzeli 50.000 nemačkih maraka, 20.000 dinara i 4,5 kilograma dragulja i zlantog nakita. 

Dok je banda pljačkala sef Bajić i Ristić su u "golfu" čuvali Novaka Stevanića, sve dok Spasojevićim nije javio da mogu da krenu iz garaže i opni su tada odvezli mladića do usamljenog mesta u blizini restorana "Marinada" gde su mu skkmnilu lisice i izbacili ga vozila. 

Nesrećni mladić zbog torture koju je preživeo i zato što su ga pojedini policajci optuživali da je sve izmislio izvršio je 13. aprila 1998. godine samoubistvo.