28.05.2024.

19:15

Foto: D. Ćuruvija

Hronika

"Borio sam se za ovo 27 godina, sin mi nije živ, ali je ovo veliki pomak"! Oglasio se otac Novaka Stevanića kojeg je oteo "zemunski klan"!

Ovim rečima se Zoran Stevanić čiji se sin, student Novak Stevanić (22), posle otmice i brutalne torture vođa, pripadnika zloglasnog "zemunskog klana" i policajaca kojima se sudi ubio, prvi put oglasio pošto je član klana Nikola Bajić danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu priznao sve detalje razbojništva iz 1997. i skopio sporazum u zamenu za četiri godine zatvora.

- Zadovoljan sam što je posle 27 godina učinjen pomak, krajnje je vreme bilo da se agonija završi. Predmet je dugo tapkao u mestu, promenilo se nekoliko vlasti, mnogi ljudi koji su učestvovali u istrazi više nisu živi, i danas je konačno učinjen veliki pomak, iskazom koji je dao, Nikola Bajić je praktično rešio predmet koji se vodi. Moja želja, od prvog dana je bila da odgovaraju oni koji su krivi, ne mrzim nikoga, samo sam svih ovih godina želeo pravdu za moje dete - kaže Stevanić.

Informer

Novak Stevanić se ubio nakon otmice

On navodi da posle toliko godina može čak da kaže da je na neki način zahvalan Nikoli Bajiću što je odlučio da prizna i progovori o tragediji koja je zadesila njegovu porodicu.

- Svih ovih godina, trčao sam za svakom senkom, za svakim tragom. Ni jednog trenutka nisam odustajao od toga da saznam istinu - dodaje otac Novaka Stevanića, koji su prema priznanju Nikole Bajića, po nalogu pokojnog vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića oteli na ulici, mučili i pretili mu kako bi im otkrio gde njegovi roditelji drže sef u stanu.

Pošto su opljačkali stan, pustili su ga, ali su nastavili da ga zastrašuju i da mu prete i on se osam meseci kasnije ubio.

Informer

Novak Stevanić se ubio nakon otmice

- Osam meseci moje dete se mučilo, grčilo i to je ono što će me boleti zauvek, što tada ništa niko nije preduzeo da mi spasi dete. Svako dete zaslužuje pomoć, zaslužuje da živi, moj sin je mogao da bude živ, ali nije. To je ono, što na moju najveću žalost, ništa više ne može da promeni - kaže u bolnoj ispovesti Zoran Stevanić.

Otac pokojnog Novaka Stevanića iskoristio je priliku da zahvali Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na naporima koje je uložilo da porodica konačno dođe do istine.

Optužnicom su, podsetimo, osim Bajića koji je priznao krivicu i opisao ulogu svih optuženih ali i onih koji su učestvovali u razbojništvu ali više nisu živi, obuhvaćeni i policajci Saša Đajić i Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnik klana Goran Ristić. Oni su tokom sudskog postupka negirali krivicu.