29.05.2024.

18:46

Foto: Foto: Printscreen Instagram/192_rs, Masha Bandjur

Hronika

Oglasio se direktor Urgentnog centra! Saopštio stanje povređenih u udesu kod Mladenovca (FOTO/VIDEO)

- Od 39 povređenih u današnjoj saobraćajnoj nesreći, samo je šest pacijenata hospitalizovano u našoj ustanovi, primarno sa povredama lica i glave, jedan pacijent samo ima povredu noge, tj. kolena, koji će ortoped ispratiti u sledećih 24-48 sati, da bi se procenilo da li ima indikacije za hiruršku intervenciju - izjavio je Ercegovac.

Dodao je da su svi ostali svesni, budni, dobrog opšteg stanja, da imaju posledične glavobolje, koje su sada već korigovane na osnovu terapije koje su im u UC dali.

- Sada smo ih obišli, oni su stabilni. Realno je neophodno da otorinolaringolozi i maksilofacijalni hirurzi, kao i neurohirurzi naprave dodatne eksploracije i dodatno prate njihovo stanje i sutra i prekosutra pa ćemo na taj način biti jasno obavešteni da li će biti otpušteni kući ili da li će nastaviti lečenje - rekao je Ercegovac.

Kada je prijem povređenih u nesreći u druge ustanove u pitanju, Ercegovac je naveo da su dva pacijenta hospitalizovana i da su ih pregledali specijalisti ORL i maksilofacijalni hirurzi na Vojnomedicinskoj akademiji, ali da on nema informacije o njihovom stanju.

Ponovio je da je samo šest pacijenata imalo indikaciju za hospitalizaciju i za dalje praćenje stanja. Vozač putničkog automobila poginuo je jutros u sudaru sa autobusom kod Mladenovca, a u Urgentni centar je dovezeno 39 osoba. Povređene je u Urgentnom centru obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Informer

Lončar je rekao da su svi kapaciteti usmereni na dijagnostici preostalih pacijenata koji su u šoku, kako bi se odredilo ko od njih ostaje na lečenju, a ko može da ode na lečenje kod kuće. Ministar je naveo da je najveći broj povreda u ovoj saobraćajci bio u predelu glave i gornjih ekstremiteta. Direktan sudar autobusa i terenskog automobila dogodio se oko 5:40 se na putu Mali Požarevac - Mladenovac ka naplatnoj rampi, a u nesreći su učestvovali džip i autobus Lasta na liniji 493.

Povređeni su u Urgentni centar prevezeni vozilima hitne pomoći i privatnim automobilima. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je, prema prvim izveštajima saobraćajne policije, za nesreću kod Mladenovca verovatno kriv vozač automobila koji se sudario sa autobusom.

Informer

Dačić je precizirao da je, prema informacijama koje je dobio od policije, vozač automobila skrenuo u suprotnu traku i udario direktno u autobus.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević rekao je danas da je prema preliminarnim podacima saobraćajnu nesreću kod Mladenovca najverovatnije izazvao vozač automobila kada je prešao u suprotnu traku i naleteo na autobus i dodao da će uviđaj pokazati da li je nesreća posledica umora ili nekog drugog faktora.