04.06.2024.

13:00

Foto: Printskrin

Hronika

Crnogorska policija intezivno traga za dvojicom begunaca: Psiho osuđenik testerom isekao rešetke, Budvanin godinama u bekstvu

Kako izveštavaju crnogorski mediji za Sekulićem policija traga od 20. aprila, a za Lješkovićem od 5. aprila kada je pobegao iz Specijalne bolnice za psihijatriju (SBP) Dobrota.

Operativci intezivno proveravaju osobe za koje se sumnja da su im pomogli da pobegnu, a među osumnjičenim saučesnicima su i žene koje su u prošlosti označene kao bezbednosno interesantne osobe bliske "škaljarskom klanu". 

Da je Lješković pobegao sa Odeljenja za forenzičku-sudsku psihijatriju zvanično je medijima potvrdio i direktor SBP Dobrota, dr Aleksandar Mačić.

Inače Lješković je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih dela, a u dosijeu ima i pokušaj ubistva, a ovo mu je treće bekstvo iz ove ustanove. 

- O bekstvu i svim okolnostima bekstva je odmah obaveštena policija, koja je izvršila i uviđaj. Idućeg dana su poslata obaveštenja sudovima pred kojima se vode postupci protiv pacijenta zbog niza krivičnih dela - kazao je Mačić i objasnio na koji način je Lješković pobegao.

- Podesnim alatom, malim savitljivim testerama za metal, za koji ne znamo kako je došao do njih, prerezao je rešetke, sačekao da obezbeđenje odvede grupu pacijenata u teretanu, zatim je savio rešetke i pobegao. Naša bolnica nema ogradu niti spoljašnje obezbeđenje. Radi se o spretnom kriminalcu, simulantu, kojem sigurno nije mesto u bolnici. Uzroci bekstva su neobučenost osoblja koje nije učilo škole da čuva kriminalce već da se bave medicinom. Srećom, većina pacijenata na sudskom odjeljenju su svesni da imaju psihijatrijski problem i zadovoljni su što su tu. U najmanju ruku su jednako krivi hronični nedostatak osoblja, prebukiranost bolnice i potpuna građevinska i tehnička neadekvatnost prostora -istakao je Mačić.

Iz Uprave policije tvrde da sve čine da lociraju i uhapse tog Nikšićanina, ali i Budvanina Miloša Sekulića. 

Sekulić je inače godinama već bio u bekstvu dok mu u decembru prošle godine nije zastarila zatvorska kazna na koju je osuđen, ali je sada raspisana nova poternica za njim zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam meseci, na koju je osuđen zbog nanošenja teških telesnih povreda.