04.06.2024.

14:57

Foto: Informer

Hronika

"Nestalo" 50 metara kablova sa železničke stanice: Vozovi između Prokopa i Zemuna kasnili zbog krađe

Krađa se dogodila u ranim jutarnjim satima i tom prilikom su nepoznati počinioci ukrali oko 50 metara kablova, saopštila je danas kompanija "Infrastrukture železnice Srbije":

"Ukradeni kablovi, koji su nasilno presečeni, služe za funkcionisanje i rad signalno - sigurnosnih uređaja na ovom delu pruge, a stalno su pod naponom niskog intenziteta. Zbog ovakvih krađa direktno je ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja izmedu Prokopa i Zemuna, a kompaniji se nanosi velika materijalna šteta. Očekujemo da kradljivci železničke opreme budu otkriveni i najstrože kažnjeni."

Dodaje se da je železnička stanica Novi Beograd pokrivena video nadzorom, kao i veći broj staničnih objekata u beogradskom železničkom čvoru.

"Stručne službe 'Infrastrukture železnice Srbije' intenzivno sarađujuna otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela sa državnim organima, kojima su stavili na raspolaganje sve potrebne informacije."

Zakon o železnici predvideo je da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost, može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

U slučaju da neko zbog toga bude teško povređen ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.