05.06.2024.

10:43

Foto: EPA

Hronika

Zatvorska straža Bosancu donosila mobilne i piće, a dobijala evriće! Presuda suda u Salcburgu

Državno tužilaštvo optužilo ih je za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, a stariji od njih dvojice optužen je i za povredu službene tajne. 

Optuženi (55) je trenutno suspendovan, dok je njegov bivši kolega (36) u međuvremenu promenio posao. Obojica su na suđenju dali opširna priznanja i priznali krivicu. Oni su pred sudijom rekli da su delovali nezavisno jedan od drugog i da nisu znali da zatvoreniku iz BIH i drugi donose potrepštine u zatvor.

- Radili smo u različitim odeljenjima i videli smo se samo dva puta kada smo radili zajedno noću - kazao je suđenju mlađi čuvar. .

Zatvorski čuvari su izjavilid a osuđenika iz BIH koji kaznu izdržava do 2031. godine poznaju od ranije.  

- On je više puta robijao u istom zatvoru i tako smo se i upoznali - izjavio je stariji zatvorski čuvar dodajući da je napravio "glupu grešku".

I mlađi čuvar je izajvio da je počinio grešku i da mu je žao, ali i da osuđenika odavano poznaje i da je sa njim čak igrao fudbal.  

Optužnicom se stariji čuvar tereti da je zatvoreniku prošvercovao ukupno pet mobilnih telefona u zatvor, a mlađi tri flaše votke. Ovaj 55-godišnjak je poslao u zatvor pakete na njegovo ime koji nisu delovali sumnjivo, a obojica su za ove usluge dobijali od 1.500 do  2.000 evra po paketu.

Inače slučaj je otkriven kada je Bosanca počeo da ucenjuje drugi osuđenik sa kojim je bio u svađi. Nakon toga je pokrenuta istraga i čuvari su sprovedeni u zatvor gde su ostali mesec dana.

Austrijski mediji izveštavaju da ovo verovatno nije usamljen slučaj i da postoji široka mreža zatvorskog osoblja koja sarađuje sa zatvorenicima, ali trenutno nema dokaza za to.