06.06.2024.

10:28

Foto: Shutterstock

Hronika

Žalio se na presudu od 2 godine zatvora jer je drogiran izazvao udes u kojem je poginula devojka: Apelacija ukinula presudu

Iz Apelacionog sud su saopštili da je "prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici Šarac oglašen krivim za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, izazvavši saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice preminulo od posledica zadobijenih povreda".

Odlučujući o žalbi branioca optuženog, Apelacioni sud je ocenio da je prvostepena presuda doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je presuda nerazumljiva i protivrečna, razlozima presude.  

Iz Apelacionog suda su dodali da u prvostepenom postupku nije razjašnjeno koji je od propusta u radnjama optuženog u uzročnoj vezi sa nastankom predmetne saobraćajne nezgode, kao i da nisu dati razlozi zbog kojih nisu prihvaćena dva nalaza veštaka saobraćajne struke, već treći na osnovu kojeg prvostepeni sud utvrđuje odlučne činjenice u pogledu postojanja krivičnog dela i krivice optuženog.

Takođe poručuju da nisu dati razlozi koji se tiču činjenice da se predmetna saobraćajna nezgoda desila na raskrsnici koja je regulisana svetlosnom saobraćajnom signalizacijom.

Šarac se tereti da je u junu 2019. godine izazvao saobraćajnu nesreću u Podgorici kada se vozeći 110 km/h pod dejstvom kokaina svojim "mercedesom" zakucao u "polo" kojim je upravljala Valentina Gazdić (29), koja je od povreda preminula tri dana kasnije u bolnici.  

Inače Viši sud u Podgorici je u maju 2021. godine prihvatio nagodbu Višeg državnog tužilaštva i Šarca, koji je priznao krivicu i osuđen na 16 meseci zatvora, iako je zakonom za krivično delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora. Ipak ovu odluku 

Međutim, dva meseca kasnije, vanraspravno veće Višeg suda uvažilo je žalbu porodice pokojne Valentine Gazdić i ukinulo rešenje o sporazum o priznanju krivice.

Brat pokojne Valentine je na sudu, kada se razmatrao sklopljeni sporazum, kazao da je ovako dogovorena kazna uvreda za sjeni njegove sestre i cijelu njegovu porodicu.