06.06.2024.

14:22

Foto: MUP Republike Srpske

Hronika

Produžen pritvor kumu vođe "škaljarskog klana"! Samardžiju tražila cela Evropa "pao" na Jahorini (FOTO)

Samardžiji su na teret stavljaju krivična dela neovlašten promet drogom, pranje novca i ometanje rada pravosuđa, a pritvor mu je produžen do 4. septembra ove godine ili nove odluke suda.

- Sud BiH je prihvatio predlog Tužilaštva BiH i donio rešenje kojim je osumnjičenom Mladenu Samardžiji produžen pritvor za naredna tri meseca - rečeno je iz suda za lokalne medije. 

Pritvor mu je inače produžen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svedoke i uništavanjem dokaza, te straha da će ponoviti krivično delo.

Samardžija, jedan od najtraženijih begunaca Еvropske unije, uhapšen je u akciji policije Republike Srpske 11. decembra 2023. godine na Jahorini.

Informer

On se duži vremenski period nalazio u bekstvu od slovenačkog pravosuđa budući da je za njim raspisana poternica zbog umešanosti u organizovani kriminal.

Samardžija se nalazio i listi 50 najtraženijih begunaca Еvropske unije i potraživan je zbog izbegavanja dolaska na sud pred kojim se protiv njega vodi postupak za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima na teritoriji EU, BIH, Srbije i Crne Gore.

Informer

Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja preko 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina. 

Informer

Samardžija uhapšen u društvu Tijane Tegeltije

Prilikom hapšenja Samardžije i pretresom apartmana i drugih objekata koje je koristio na Jahorini pronađeno je 3.300 evra, 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, 189 komada municije različitog kalibra, rokovnici sa evidencijama i zabeleškama za koje se sumnja da se odnose na prodaju opojne droge, dva skupocena ručna sata, bankovne kartice, manja količina hašiša, a oduzeto mu je i pet automobila   

Inače, Samardžija je i 2022. godine hapšen na Palama kada mu je u vozilu pronađeno 58.400 evra u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti. I tada je bilo poznato da se radi o jednom od najtraženijih begunaca, ali je pušten na slobodu jer ga od izručenja Sloveniji štiti dvojno državljanstvo."

Takođe, Samardžija se u medijima pominjao i kao kum vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića koji je ubijen u septembru 2022. godine u Turskoj.

Podsetimo prilikom hapšenja Samardžije uhapšena je i Tijana Tegeltija bivša supruga nekadašnjeg predsednika Viskog sudskog u tužilačkog saveta BIH.