07.06.2024.

17:00

Foto: avaz.ba

Hronika

Ubicama nabavljali pasoše BiH! Falsifikovali dokumenta za "kavački klan"!

Osumnjičeni su, kako piše ATV,  obezbeđivali dokumenta mahom za pripadnike "kavačkog klana", među kojima je bio i Dušan Jovanović Giba koji se dovodi u vezu sa učešćem u mafijaškim ubistvima četiri pripadnika "škaljarskog klana" na Krfu i u Atini. 

Jovanović je krajem januara proteran iz BiH, nakon što je osuđen na osam meseci zatvora upravo zbog falsifikovanja isprava.

U MUP-u RS navode da su akciju "Verona", po naredbi Tužilaštva BiH, na području Zvornika realizovali policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa PU Zvornik.

- U akciji 'Verona' uhapšene su tri osobe, osumnjičene za organizovani kriminal, nedozvoljenu trgovinu, falsifikovanje isprava, kompjuterske prevare, falsifikovanje ili uništenje službene isprave - saopšteno je iz MUP RS.

Dodaje se i da je uhapšena trojka osumnjičena da je na području Zvornika stupala u kontakt sa kriminalacima i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa iz više zemalja u Evropi:

- Radi se o osobama sa poternica zbog teških ubistava i nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga, kojima su organizovali i posredovali u izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata.

Precizira se i da su po nalogu Suda BiH izvršeni pretresi na pet lokacija, pri čemu su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih dela. I pitanju su pečati institucija RS i BiH, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uverenja i potvrde, mobilni telefoni...