11.06.2024.

13:08

Foto: Shutterstock

Hronika

Nagovorio devojčicu na brak, pa je prisilio da prosi! Banjalučanin osuđen na samo 8 meseci zatvora

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci Jasmin je bio osuđen na pet i po godina zatvora, zbog krivični dela trgovina ljudima i vanbračna zajednica sa detetom. 

- Sudsko veće je delimično uvažilo žalbu branioca i presuda je preinačena u pravnoj oceni krivičnog dela i odluci o kazni. Radnje Seferovića kvalifikovane su kao krivično delo vanbračna zajednica sa detetom i osuđen je na osam meseci zatvora - izjavio je sekretar Vrhovnog suda Srpske za medije.

Inače ovom presudom obuhvaćen je i Jasminov otac Ljuba Seferović kome je potvrđena novčana kazna od 5 hiljada maraka, ali i majka žrtve Almasi S. koja je kažnjena sa 300 maraka jer je pomogla u zasnivanju nezakonite vanbračne zajednice, koja je osuđena i na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora. 

- U odnosu na Ljubu Seferovića i Almasu S. žalbe branioca su odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena - kazali su iz Vrhovnog suda Srpske. 

Prema optužnici Jasmin je tokom 2018. godine preko Fejsbuka kontaktirao tada 15-godišnju L.S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku kako bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu. Devojčica je tada bez znanja majke otputovala kod njega, ali umesto romanse doživela je pravi horor, jer je sa Jasminom živela u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović, a njen izabranik ju je prisiljavao da prosi.

Kako je utvrđeno devojčica je prosila ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu, a sav novac koji bi na ovaj način zaradila morala je da preda Jasminu, a kada ne bni dovoljno isposila on bi je pretukao. 

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo sve do 20. februara 2020. kada je policija zatekla L.S. kako s bebom u naručju prosi na jednom parkingu u Banjaluci- navedeno je u optužnici. 

Inače Jasminov otac, Ljuba Seferović, je osuđen jer je kontaktirao devojčicinu majku Almasu S. i ponudio joj novac kako bi pristala na brak svoje ćerke i njegov sina i za to joj je platio 1.900 maraka.